Double Dutch

Double Dutch is gelegen op een van de 47 vrije kavels in Park Noord, Leidsche Rijn Utrecht. Hier kunnen particulieren hun eigen droomhuis realiseren. De te realiseren huizen dienen te voldoen aan het beeldkwaliteitsplan dat is opgesteld door Faro Architecten. Om de parkachtige omgeving van de locatie te benadrukken, is er op deze locatie gekozen voor sterk verspringende rooilijnen. Hierdoor staan de woningen als autonome volumes vrij in de ruimte, omgeven door groen en water.

Typologie

Zelfbouw villa in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

woning 200 m2 GBO

Projectteam

Arthur Nuss

villa-architectuur-architect vrijstaande-woning-Dordrecht-De Vrije Wilg-Architect

Het concept voor de woning Double Dutch is ontstaan binnen de wensen en eisen van de opdrachtgever en de stedenbouwkundige regels van de locatie (roodbruine baksteen, keramische dakpannen, een dakkap van minimaal 40° en een voorhuis). Architect Arthur Nuss van Global Architects weet deze uitgangspunten te vertalen in een strak gedetailleerd minimalistisch maar toch speels ontwerp uitgevoerd in roodbruine baksteen.

materialisatie

Voor de gevels is gekozen voor de toepassing van metselwerk in wildverband met een 1 cm terugliggende voeg. Hierdoor ogen de muren als één massief stenen geheel, welke doorbroken wordt door willekeurig geplaatste vierkante raamopeningen van verschillende grootte. Doordat de kozijnen vanaf de buitenkant niet zichtbaar zijn en de ramen extra geaccentueerd worden door witte kaders, ontstaat er een interessant spel tussen de traditionele bakstenen muren en modern vormgegeven raamopeningen. Het huis laat zich kenmerken door strakke lijnen, welke worden ondersteund door de toepassing van een verholen goot en het samenvallen van de dilatatievoegen met de muurafdekkers van de voor- en achtergevels

villa-architectuur-architect-zelfbouw

Er is gekozen voor duurzame materialen zonder de toepassing van zink, lood of koper in de gootconstructie. Het regenwater is niet op het riool aangesloten maar wordt op eigen terrein afgevoerd naar de sloot aan de achterzijde van het kavel. Om het energiegebruik te reduceren is gekozen voor de installatie van een zonneboiler, douche-wtw en een CO2 gestuurde balansventilatie. In combinatie met lage temperatuurverwarming door middel van vloerverwarming in de woonvertrekken wordt de woning energiezuinig verwarmd.

villa-architectuur-architect-zelfbouw

ruimtelijke ervaring

Overal in het huis is de ruimtelijkheid van het ontwerp te ervaren. Double Dutch kent een open plattegrond zonder belemmerende tussenwanden en een speels ingepaste open trap waardoor een interessante ruimtebeleving ontstaat. Het schuine dak in combinatie met de grote raamopeningen wordt vanaf de begane grond ervaren in de dubbelhoge ruimte van het voorhuis. De abstracte vierkante raamopeningen en het grote aantal dakramen zorgt voor een prachtige lichtinval.

Delen