Het Luik

Het Luik, dit passieve rijtjeshuis heeft een open loft ruimte op de begane grond met een open keuken, eetkamer, woonkamer en een directe relatie naar de tuin. De woning kenmerkt zich door het hoge plafond van 4 m in de woonkamer. Op de eerste etage zijn 3 kamers en op de 3e etage 2 kamers met een riant dakterras. Op elke verdieping kan een badkamer gerealiseerd worden. Men kan door middel van luiken zelf bepalen hoe open of gesloten de glazen gevel is.

Typologie

Conceptrijtjeshuis in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

woning 230 m2 GBO

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek en Josien Kruizinga

Onze visie is gericht op het realiseren van duurzame, betaalbare, waardevaste woningen van architectonische kwaliteit ontworpen in samenspraak met de toekomstige bewoners. Steeds vaker worden kavels vrij uitgegeven aan particulieren, die daarmee de mogelijk hebben een droomwoning te realiseren. Wij richten ons op allerlei kaveltypen en bieden daarvoor verschillende ontwerpen aan. Deze ontwerpen zijn gekoppeld aan een realistisch kostenplaatje en bieden daarnaast de ruimte voor eigen invulling. Op deze manier kunt u uw unieke woning realiseren met de gewenste architectonische kwaliteit, zonder het lange ontwerptraject.
Enkele kernpunten op een rij:
• Betaalbaarheid en vaste bouwkosten
• Flexibiliteit
• Duurzaamheid en lage energiekosten EPC=0
• (Architectonische) kwaliteit
• Waardevast

Wilt u een unieke duurzame rijtjeswoning (met een flexibele breedte en diepte maat) of een vrijstaande woning bij ons is dit mogelijk. Onze ontwerpen kenmerken zich door zijn ruimtelijke, open karakter en het gezonde binnenklimaat. Samen met de architect bepaalt u onder andere de definitieve indeling, gevelafwerking en architectuur van de woning van uw dromen. De woning is toepasbaar op meerdere zelfbouwkavels geschikt voor rijtjeswoningen, waaronder de locatie Schepenlaan in Amsterdam-Noord.

Duurzaam bouwen

Natuurlijke ventilatie: Met de huidige energienormen worden woningen steeds beter geisoleerd, maar daarmee ook steeds luchtdichter verpakt, wat gevolgen heeft voor de leefkwaliteit van het binnenklimaat: het wordt ongezonder. Nu kan dit worden opgelost door mechanische ventilatie, maar dat kost relatief veel energie. In dit ontwerp wordt er gebruik gemaakt van een inwendige kas, als basis voor natuurlijke ventilatie: energiekosten beperkend.
Zomerventilatie werkt als volgt: de kas warmt op door de zon, warme lucht stijgt. Door bovenin de kas een raam open te zetten, gaat de warme lucht naar buiten: er ontstaat natuurlijke trek. Door vervolgens ventilatierooster tussen kas en woonvertrekken open te zetten, wordt de warme lucht uit de vertrekken aangezogen door de kas en verdwijnen deze naar buiten. Met het openzetten van een raam, stroomt er door natuurlijke trek koelere buitenlucht naar binnen.
Winterventilatie werkt precies andersom: Ook in de winter is de kas door zon-instraling overdag relatief warm. De lucht bovenin de woonvertrekken is het warmst en door een ventilatierooster bovenin de ruimte open te zetten, stroomt de warme lucht naar buiten: er ontstaat trek . Daarnaast wordt er door een ventilatierooster onderin de kas koelere buitenlucht binnen gelaten, die in de kas wordt voorverwarmd. Vervolgens worden de ventilatieroosters tussen kas en woonvertrekken opengezet, waardoor de voorverwarmde lucht de woonvertrekken ingezogen wordt. Op deze manier zijn alle woonvertrekken altijd voorzien van frisse lucht, zonder dat dit aanzienlijke invloed heeft op de energiekosten.

Materialisatie

De woning zal worden gebouwd van duurzame natuurlijke onderhoudsvriendelijke materialen, deze zullen in samenspraak met u worden bepaald. Denk daarbij aan baksteen, beton, hout en aluminium kozijnen.

lees meer over visie en werkwijze

Delen