Where East meets West

“Where East meets West” is designed by Global Architects. Architects Aday Citgez and Arthur Nuss started the design of the villa in the summer of 2005 during their studies at the Faculty of Architecture at Delft University of Technology. In May 2008 the villa was completed.

The concept of the villa “Where East meets West” is based on the amalgamation of the Eastern and Western socio-cultural backstory of the client. The design consists of a house of two stacked square volumes. The top volume is 1.5 meters larger than the lower volume. There are also two outbuildings, a garage and a swimming pool. The design uses a lot of disks and surfaces.

Typology

villa built in Private Commissioning

Size

245 m2

Projectteam

Arthur Nuss and Aday Citgez

Publicatie

ArchitectuurNL

villa-architectuur-architect-zelfbouw-architectenbureau

“Where East meets West” These volumes, disks and surfaces fit in perfectly with the location, a beautiful scenic setting just outside the centre of Nijverdal. Each area yields an experience between the built and the unfinished. The contrast between the open and closed nature of the house can be felt everywhere: in the floorplan, the outdoor spaces and the façade.

villa-architectuur-architect-zelfbouw

Location

The oriental villa is closed to the outside and opens to the inside, often around a patio. The Western villa opens to the outside, while it often has a closed character to the inside. “Where East meets West” has integrated both aspects into a unique whole.

The street and entrance side of the villa have a closed character. For strangers, the house must radiate a sense of inaccessibility. This is even more so emphasised by the raised front terrace. One must walk all the way to the front door, on the right side of the building. Once the residents enter the house, it completely opens up to the beautiful landscape. The transition between the inside and the outside comes into its own right here.

The organisation of the house is that of the central plan. A six-meter-high atrium is located in the centre of the home. Every room is accessible from the atrium. It is a landmark for the residents, which is even more so emphasised, in the architectural sense, by the skylight that is divided into nine squares of one by one meter, which reflects the nine celestial bodies of classical antiquity. The natural lighting is beautiful here and it creates a very serene atmosphere in the house.

Sustainable building

An atrium is located at the centre of the house. This serves as a circulation space to all the rooms and serves as a solar chimney in the summer because it will let warm air flow away. It ensures a natural cooling of the house.

By means of cross ventilation the house is cooled in a natural way. The cool air that enters through the north side of the building cools the warmer spaces.

On the south side, the overhanging eaves keep out the summer sun, but the winter sun penetrates and warms the spaces in a natural way. In addition, we have chosen to use underfloor heating on the ground floor.

We have opted to use natural sustainable materials. We have also chosen to use high-quality insulation material and high performance insulated glass. In certain parts, LEDs have been used for lighting.

Through the application of the aforementioned sustainable principles, the house provides considerable energy savings.

Share