Het Circus

Een reizende camping als het Circus vind je nergens anders ter wereld. Een groene oase op een landschap van zeecontainers met royale kampeerplaatsen, inspirerende, ongewone en kunstzinnige verhuurunits, een relaxte sfeer en een uitstekend foodcourt en een tribune met uitzicht op het water.

Typologie

Concept voor stads camping in de Binckhorst Den Haag

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek, Ivo Oosterbaan
en Yousef Morsy

Dit paradijsje wordt onder de bezielende leiding van een kwartiermaker geschapen door een groep lokale creatieve ondernemers met een droom: een eigenzinnige broedplaats voor creatieve ondernemers en een supergezellige stadscamping in één, waar je zowel met als zonder kinderen een wonderbaarlijke tijd hebt. Het Circus dus, voor een next level ervaring.
Een circus is voor iedereen, jong, oud, arm, rijk en staat symbool voor een reizend gezelschap dat de wereld entertaint, op nieuwe plekken komt en nieuwe mensen ontmoet. Deze thema’s staan centraal in het Circus Binckhorst, waar verschillende functies en mensen samenkomen. Het Circus van hergebruikte zeecontainers faciliteert in een foodcourt, biergarten, openbare werkplaats, kantoren, hostel en
stadscamping.

Belangrijk onderdeel van het Circus is om het betaalbaar te houden voor iedereen en goedkope slaap-, sport-, horeca- en werkplekken te creëren. Vandaar ook een openbare werkplaats c.q. maakplaats voor zelfstandigen, buurtbewoners, hobbyisten, studenten, scholieren, vaklui, amateurs en iedereen die niet in een hokje past, het maakt voor het Circus niet uit.

Door deze mix van ondernemers en kosten ontstaat een nieuwe plek voor ontmoeting, waar ondernemers, reizigers, buurtbewoners en geïnteresseerde om te experimenteren, kennis en informatie kunnen delen.

Door de containers op een getrapte manier te stapelen en te draaien ontstaat een inspirerend container landschap met spannende doorkijkjes en verticale functiemenging. Er ontstaat een verticale stad. Door een nieuw maaiveld te maken op het dak van de containers en dit door middel van een trap, welke ook als tribune is te gebruiken, te verbinden het werkelijke maaiveld en zicht op de binnenhaven, ontstaat een duurzaam compacte gebied. Een levendige plek met hoge stedelijke dichtheid, waar slapen, werken en recreëren samenkomen. In deze gelaagde stad is het autoverkeer ondergebracht aan de kant van de
Saturnusstraat, zodat er autovrije maaivelden ontstaan die uitstekend bereikbaar zijn en waarop het prettig vertoeven is.

Het Circus wordt opgebouwd uit modulaire gebruikte zeecontainers. Deze vormen onderdeel van het Urban Mining concept, om gebruikte bouwmaterialen te verzamelen en opnieuw te gebruiken. Door deze opzet is het hele Circus af te breken om vervolgens weer op een andere locatie weer te verschijnen voor de volgende voorstelling. Onderdeel van het Circus is zelfstandig zijn, zodat het ook zelfstandig kan functioneren. Wateropslag, eigen energieopwekking zijn enkele van de getroffen voorzieningen hiervoor. De ondergrond van de camping is een grasdak om het gevoel van het staan met de tent in de polder in de stad te krijgen.
Door het modulaire karakter van het Circus kan het in stappen worden opgebouwd en organisch groeien naarmate de tijd verstrekt en meer financiering en vraag komt naar meer ruimtes. Het Circus wordt (grotendeels) gefinancierd door particulieren; die er een container kunnen kopen en deze zelf verhuren of alleen geld kunnen investeren (crowdfunding zoals b.v. bouwaandeel) om dit later met rente terug te ontvangen. Ook kunnen natuurlijk bedrijven, die dit concept gewoon gaaf vinden, sponseren
of investeren.

Delen