House as a Cube Culemborg

House as a Cube is een moderne woning gebouwd onder architectuur, met een strakke, helderde en elegante detaillering. De woning is een design statement door het toepassen van de perfecte kubus. Een monolithische compositie tussen de witte hoofdvolume en de aangrenzende houten volume zorgen voor een spannende buiten-binnen beleving. Door de speelse openingen, vide en de hoge binnenruimten wordt deze ervaring extra benadrukt. De woning is gelegen op de architectenkavels in de wijk Parijsch in Culemborg.

Typologie

Zelfbouw villa in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

woning 160 m2 GBO

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek, Jony Nederend en Kallia Theodoraki

Foto's

Hotour

House as a Cube Culemborg wordt gekenmerkt door een asymmetrische compositie van vierkante raamopeningen in het witte volume van de kubus. Het verticale raam aan de achterkant van de woning doorbreekt deze compositie. Dit verticale raam benadrukt de achtergelegen vide.

Aanpak

In aanvang van het project is samen met de opdrachtgevers het wensen lijstje opgesteld, hierin zijn alle verwachtingen, budget en planning vastgesteld. Door begeleiding met referentiebeelden hebben wij de opdrachtgevers in staat gesteld gefundeerde vormgevingskeuzes te maken die precies zijn afgestemd op hun behoeftes en doelstellingen. Identiteit is zo gekoppeld aan vormgevingsuitgangspunten die een onderdeel vormen voor het ontwerp.

Materialen

De kubus is wit gepleisterd en het bijgebouw is van hout uitgevoerd, dit in combinatie met een verborgen hemelwaterafvoeren benadrukt het monolithische karakter van de woning.

De woning is volledig geprefabriceerd in hout skeletbouw. Hierdoor is weinig bouwafval en is de woning volledig luchtdicht gebouwd. De woning heeft verder een lucht/water warmte pomp, wtw ventilatie en pv panelen, dit alles geeft de woning een extreem laag energieverbruik.

Door het gebruik van natuurlijke materialen voor de constructie en het vele daglicht heeft de woning een gezond binnen klimaat.

De lichtstraat in het houten bijgebouw over de volledige lengte, zorgt ervoor dat ook in het interieur beide volumes van elkaar worden gescheiden.

Delen