Kloet 3 tussenwoning Den Haag

Kloet 3 – tussenwoning gebouwd in particulier opdrachtgeverschap in Den Haag

Kloet 3 is een eigentijds onder architectuur gebouwde tussenwoning gebouwd op een kavel in Deelplan 20 Ypenburg Den Haag. De tussenwoning is ontworpen door architectenbureau Global Architects en gebouwd door Best Bouw. 

De gemeente Den Haag gaf mensen de mogelijkheid om een ​​kavel te kopen en zelf een architect en bouwbedrijf te kiezen. Zodat zij hun droomhuis kunnen bouwen binnen de regels uit het kavelpaspoort. Voor de opdrachtgevers van Kloet 3 hebben wij een huis op maat ontworpen. Het huis wordt gekenmerkt door een stoere speelse industriële uitstraling. De begane grond is ruimtelijk van indeling en opzet en heeft de uitstraling van een loft met in de woonkamer een hoogte van 4,45 meter hoog.

Het kavel is gelegen in Deelplan 20. Hier kan men sfeervol wonen dichtbij het groen, water en de stad. Aan de rand van Ypenburg en pal achter het Hofbad biedt de gemeente 100 kavels aan voor zelfbouwwoningen. Vlakbij een plas, nabij de uitvalswegen en dichtbij alle voorzieningen: van een stadsboerderij tot een NS-station.

Typologie

Zelfbouw tussenwoning in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

woning 240 m2 GBO

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek, Jony Nederend en Kallia Theodoraki

Aannemer

Bestbouw

Foto's

Alfred Lor

Kloet 3 Deelplan 20 Den Haag

Ruimtelijk concept

Van buitenaf is het huis een speelse compositie van verschillende groottes van raamopeningen, een erker en een industriële stadse baksteen. Intern is het huis georganiseerd rond een centraal serviceblok, een atrium waar de gemeenschappelijke ruimtes op alle verdiepingen ruimtelijk met elkaar verbonden zijn om meer interactie tussen de familie te stimuleren. De trappen van het atrium eindigen in een buitenaf niet zichtbaar dakterras. Een reeks speelse raamopeningen filtert daglicht in deze centrale atriumruimte.

Global Architects architectenbureau Den Haag

Overal in de tussenwoning ervaart men het ruimtelijke concept van de woning. Op de begane grond bevindt zich een kamer scheidend service-element. Dit dienende element is gematerialiseerd in dezelfde industriële baksteen als de buitenzijde. De verschillende raamopeningen geven een paranormaal zicht van binnen naar buiten en veel natuurlijk licht. 

Programma

De begane grond bestaat uit een open leefruimte. De ruimte wordt opgedeeld door een service-element waarin zich de meterkast, het toilet en de voorzieningenwand van de keuken zich bevinden. Naast het kookeiland bevindt zich het eetgedeelte. 

Split level

De woonkamer aan de tuinzijde heeft een split level om extra daglicht en een ruimtelijk gevoel te creëren. Hier ervaart men de verschillende trappen naar boven in het atrium. Door de combinatie van de split-level structuur, het atrium en de trappenhuizen zijn de verschillende woonlagen met elkaar verbonden in één doorlopende ruimtelijke beleving.

De eerste verdieping bevat 2 slaapkamers, een toilet en badkamer. De tussenverdieping boven de woonkamer heeft een slaap/werkkamer. Hierboven bevindt zich het dakterras. Op de tweede verdieping is er een kantoorruimte, slaapkamer en tweede badkamer.

Dakterras

Op het dakterras ervaar je de interactie tussen de industriële bakstenen en de speelse zwarte aluminium raamprofielen. Het representeert het gevoel van het huis als een plek met een geweldig uitzicht op het natuurgebied aan de achterkant en tegelijkertijd het stedelijke gevoel van het ruimtelijk concept.

Kloet 3 tussenwoning Den Haag

Duurzaamheid

Het uiteindelijke doel van het ontwerp is het creëren van een energiezuinige tussenwoning met een gezond binnenklimaat met respect voor de bewoners van het gebouw en de natuurlijke omgeving. De benadering van duurzaamheid draait om verschillende kernkenmerken: integratie van passieve en actieve strategieën, gebruik van milieuvriendelijke materialen en veel natuurlijk daglicht.

 

We zijn hierbij uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

– We ontwerpen op basis van de principes van Trias Energetica: we beperken de energiebehoefte en zetten in op duurzame energie.

– De energiebehoefte wordt beperkt doordat we uitgaan van een gunstige open-dicht verhouding van de gevel, triple glas en extra hoge eisen m.b.t. kierdichting.

– In de energiebehoefte wordt voorzien door een lucht-water warmtepomp en zonnepanelen.

Voorgaande uitgangspunten leiden tot zeer comfortabele en gezonde tussenwoning. Door een combinatie van een goed geïsoleerde schil, lage temperatuur vloerverwarming en -koeling en WTW (mechanische ventilatie met ruimteregeling) ontstaat een zeer comfortabel binnenklimaat, passend bij de verwachting en wens van de bewoners.

Delen