Where East meets West is ontworpen door Global Architects. Architecten Aday Citgez en Arthur Nuss zijn in de zomer van 2005 tijdens hun studie aan de faculteit Bouwkunde aan de TU-Delft begonnen met het ontwerp van de villa, in mei 2008 is de villa opgeleverd.
Het concept van de villa Where East meets West is gebaseerd op de samensmelting van de Oosterse- en Westerse sociaal-culturele achtergrond van de opdrachtgever. Het ontwerp bestaat uit een woning van twee op elkaar gestapelde vierkante volumes. De bovenste 1,5 meter groter dan de onderste, twee bijgebouwen, de garage en het zwembad en schijven en vlakken.
Typologie
Zelfbouw villa in particulier opdrachtgeverschap
Grootte
woning 245 m2
Projectteam
Arthur Nuss en Aday Citgez
Publicatie

villa-architectuur-architect-zelfbouw-architectenbureau
Where East meets West Deze volumes, schijven en vlakken gaan een spel aan met de locatie, een prachtige landschappelijke setting net buiten het centrum van Nijverdal. Elke plek levert een ervaring op tussen het gebouwde en het ongebouwde. Het contrast tussen geborgenheid en openheid is overal voelbaar, zowel in de plattegrond, buitenruimtes en gevelbeeld.
uniek geheel

villa-architectuur-architect-zelfbouw
Prachtige lokatie
Zo is de Oosterse villa gesloten naar buiten en opent zich naar binnen, vaak rond een patio. De Westerse villa opent zich juist naar buiten, terwijl het vaak naar binnen een gesloten karakter heeft. Where East meets West heeft beide aspecten verweven tot een uniek geheel.

De straat- en entreezijde van de villa hebben een gesloten karakter. Voor vreemden moet de woning een gevoel van ontoegankelijkheid uitstralen, dit is nog eens extra benadrukt door het verhoogde voorterras. Er moet een weg worden afgelegd naar de voordeur, aan de rechter zijkant. Eenmaal binnen in de woning opent de woning zich volledig voor de bewoners aan het prachtige landschap. Hier komt de overgang tussen binnen en buiten volledig tot zijn recht.

De organisatie van de woning is die van de centrale plattegrond. In het hart van de woning ligt een zes meter hoog atrium. Rond dit atrium zijn alle vertrekken ontsloten. Het vormt een oriëntatiepunt voor de bewoners, in architectonische zin extra benadrukt door het daklicht opgedeeld in negen vierkanten van één bij één meter, die de negen hemellichamen uit de klassieke oudheid weerspiegelen. Er valt hier prachtig natuurlijk licht naar binnen en geeft een hele serene sfeer in de woning.

duurzaam bouwen
Het hart van het huis bestaat uit een atrium. Deze dient als circulatieruimte naar alle vertrekken en dient zomers als een zonne schoorsteen, doordat deze warme lucht laat wegstromen. Het zorgt voor een natuurlijke koeling van het huis.
Door middel van dwarsventilatie wordt het huis op een natuurlijke manier gekoeld. De koele lucht die binnenkomt via de noordzijde van het gebouw, koelt de warmere ruimtes.
Aan de zuidkant houden de overhangende dakranden de zomerzon tegen, maar de winterzon dringt wel binnen en verwarmd zo op een natuurlijke manier de ruimtes. Aanvullend is gekozen voor vloerverwarming op de begane grond.
Er is gekozen voor natuurlijke duurzame materialen. Tevens is gebruik gemaakt van hoogwaardig isolatiemateriaal en hoog isolerend glas. Gedeeltelijk zijn LEDS toegepast als verlichting.
Door de toepassing van bovengenoemde duurzame principes levert de woning een aanzienlijke energiebesparing op.
