Boswoning Haagwijk

Boswoning Haagwijk; het huis staat op het landschap (1), op deze manier wordt het landschap gedefinieerd en loopt de tuin over in het natuurlijke bos. Door de toevoeging van een glazen tuinkamer op het zuiden wordt de terrasruimte gedefinieerd (2). In deze multifunctionele ruimte kan met optimaal genieten van het uitzicht op het bos. Op een intelligente manier wordt van de zon (passieve zonne-energie) gebruik gemaakt om de woning te verwarmen wanneer noodzakelijk (3). Door de toepassing van een overstek aan de zuidkant van de woning en zonwerendglas wordt de zomerzon tegengehouden, maar de winterzon dringt wel binnen en verwarmd zo op een natuurlijke manier de ruimtes (4). Gekozen is voor duurzame natuurlijke materialen passend bij de omgeving als Western Red Cedar, glas en staal.

Typologie

Concept voor een Zelfbouw villa

Grootte

woning 160 m2 GBO

Projectteam

Arthur Nuss, Martynas Jankauskas en Vitalijus Rudokas

modulair bouwen

Betaalbare nieuwbouw woningen voor de kritische consument op basis van een modulair systeem is de grondgedachte voor de woningen in Haagwijk. Een woning waarbij door de logica van dit systeem de toekomstige bewoner grote invloed heeft op het ontwerp en de budgetbeheersing. Het uitgangspunt van dit ontwerp is een woning die gebaseerd is op een eenvoudig te bouwen modulair systeem waarbij gevels en plattegronden vrij zijn in te delen. Het basis ontwerp is hierdoor gemakkelijk te transformeren tot een woning die zich vormt naar de wensen van de bewoner en zich aanpast aan de oriëntatie op de zon of het landschap. Door modulaire flexibiliteit aan te bieden zijn de kosten van iedere wijziging direct bekend en is de budget overschrijding voor de bewoner direct zichtbaar. De geboden flexibiliteit zorgt voor een woning die kan meegroeien met de veranderende wensen van de bewoners en die na verkoop eenvoudig kan worden getransformeerd.

Functies die veel licht nodig hebben zijn georiënteerd op het oosten en zuiden. De gevels hebben hier veel glas zodat deze ruimtes met passieve zonne-energie worden opgewarmd.

duurzaam bouwen

De gevel aan de noordzijde van de woning heeft kleine ramen om warmte verlies te beperken. Maatregelen als schuifpuien met zonwerende lamellen en overstekken dienen om oververhitting van de woning te voorkomen. Zonneboilers op het dak samen met warmteterugwinning van de rookgasafvoer reduceren het energiegebruik tbv het warm tapwater en het verwarmingssysteem. In principe kan iedere energieambitie met deze woning worden gerealiseerd.

Delen