G31 levensloopbestendige woning

G31 levensloopbestendige woning | Inmiddels is de omgevinsvergunning verleend voor een duurzame levensloopbestendige woning op een architectenkavel in Culemborg.

De woning is gelegen in Culemborg, een stad met een rijke historische traditie. Gelegen in een nieuw ontwikkelgebied grenzend aan de bunkerlijn uit de Tweede Wereldoorlog, geniet het huis een unieke historische context. Omringd door pittoreske akkers langs de rivier de Lek, is op de locatie de charme van de omgeving voelbaar. De woning is gepositioneerd aan de rand van dit nieuwe gebied, wat de ontwerpoverwegingen heeft beïnvloed.

Deze unieke omstandigheden hebben de inspiratie voor het ontwerp diepgaand beïnvloed. Het huis werd geconceptualiseerd met een knipoog naar traditionele architecturale vormen, gebaseerd op het archetype van een zadeldak. Dit repetitieve motief geeft een gevoel van schaal variatie, waardoor de indruk ontstaat van een bescheidener totaal volume. Bovendien vormt deze ontwerpkeuze een mooi parallel met de historische woningen van Culemborg.

architecten_kavel_meergeneratiewoning_utrecht_villa_bouw

Concept

Het huis bestaat uit drie verschillende structuren en manifesteert zich als twee eenheden van één verdieping en een eenheid van twee verdiepingen. De volumes zijn bewust verschoven, waardoor uitnodigende hoekjes ontstaan ​​die tevens gebruikt kunnen worden als zitplekjes buiten.

De entree van het kavel en de woning is gelegen aan de oostzijde van het perceel. Deze gevel, die bewust is voorzien van weinig ramen, creëert een gevoel van privacy. De westelijke kant biedt daarentegen een panoramisch uitzicht op de aangrenzende akkers en groene landschappen. Door de blootstelling aan deze schilderachtige vergezichten te maximaliseren, zijn de belangrijkste woonruimtes en toegangspunten tot de tuin georiënteerd op het westen en het zuiden.

De architecturale continuïteit van de externe vorm vindt weerklank in het interieur van het huis. Het opvallende ontwerp van het buitenplafond breidt zich naadloos uit naar het interieur, waardoor de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Om dit ontwerpprincipe te handhaven, integreert een aparte box-achtige structuur de technische ruimte, het toilet en de keuken. Dit onderdeel is bewust losgemaakt van het plafond, doet denken aan een vrijstaand meubelstuk en wordt nog eens geaccentueerd door de houten uitstraling.

Bij binnenkomst via het centrale punt aan de oostzijde worden de bewoners direct begroet door een vrij uitzicht over de gehele lengte van de woning. Deze ononderbroken stroom wordt bereikt door het harmonieuze samenspel van de ruimte rondom de houten box, waardoor een open en uitnodigende sfeer ontstaat. De binnenruimte gaat naadloos over van de keuken naar het eetgedeelte en uiteindelijk naar de woonkamer en biedt een vloeiende ruimtelijke ervaring.

Het noordelijke deel van het huis is gewijd aan privévertrekken. Op de begane grond straalt een hoofdslaapkamer compleet met geïntegreerde kastenwand en badkamer comfort en functionaliteit uit. Grenzend aan de entree is een werkruimte gepositioneerd. Boven zijn twee slaapkamers geschikt voor de studerende kinderen, aangevuld met een gedeelde badkamer en toilet.

lees meer over onze visie en werkwijze

G31 levensloopbestendige woning

Materialisatie

Het materialenpalet van de woning weerspiegelt het architecturale erfgoed van de oudere woningen van Culemborg en wordt gekenmerkt door rode baksteen als primair element. Dit wordt smaakvol aangevuld door strakke zwarte aluminium ramen en zinken daken. Het resulterende ensemble is ontworpen in een behouden moderne vormgeving, vol met ingetogen minimalistische accenten.

Duurzaamheid

Het ontwerp heeft evenveel aandacht voor energie-efficiëntie als comfort en integreert op strategische wijze passieve energieprincipes en efficiënte luchtcirculatie. Ventilatieroosters boven de ramen reageren automatisch op het CO2-niveau, waardoor de temperatuur wordt geoptimaliseerd en het energieverlies wordt geminimaliseerd. Dakramen vergemakkelijken actieve ventilatie, waardoor de algehele energie-efficiëntie van het huis wordt versterkt. Het optimale niveau van muur-, dak- en vloerisolatie zorgt samen met een warmtepomp en zonnepanelen voor het perfecte wooncomfort in huis.

Delen