House in a House

House in a House is de duurzame renovatie van een bestaand rijtjeshuis uit 1980 in het Spinbaankwartier in Wassenaar. De wens van de bewoners was om hun typische woonerf-woning duurzaam te transformeren tot een spannende, moderne leefruimte met karakter én geschikt te maken voor een groter gezin.

Typologie

Renovatie rijtjeshuis in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

Na verbouwing 40 m2 extra

Projectteam

Arthur Nuss en Tomáš Beránek

Publicaties

Archdaily the world’s most visited architecture website

De woning is van een donkere en gedateerde indeling in hokjes veranderd in een lichte open leefruimte waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de hoogte. Dankzij de dakopbouw met dakramen is 40 m2 woonoppervlak gewonnen en stroomt er licht tot in het hart van het huis.

Atrium als centrum

House in a House is georiënteerd rondom een atrium, waardoor bijzondere hoeken en doorkijkjes ontstaan. Een trap spant over twee verdiepingen en is de blikvanger in het huis. Het hedendaagse ontwerp zorgt ervoor dat de beleving en het comfort van de woning onvergelijkbaar zijn met haar uitgangspositie.
Door een ‘huis’ te plaatsen in het bestaande huis, liggen alle vertrekken aan deze binnenruimte. Door nu ramen en deuren te openen of sluiten van het ‘binnenhuis’ naar het atrium kan men naar keuze de warmte toelaten of buitensluiten. Door deze integrale duurzame ontwerp ingreep ontstaat tegelijkertijd een geheel nieuwe ruimtelijke ervaring, the House in a House ervaring.

House in a House situatie voor de renovatie

situatie voor de renovatie

Qua materialisatie is gekozen voor een stoere maar warme look. De bestaande houten vloer op de begane grond is aangeheeld, geschuurd en in lichte kleur geolied. In de keuken is gekozen voor een betonvloer.

Materialisatie

house in a house

De keuken zelf is ontworpen en gemaakt door een meubelmaker van eikenhout met rvs blad en staat op wieltjes. Voor de constructieve wand in het midden van de woning is gekozen voor betonstuc, op de eerste verdieping ligt kurk en voor de dakopbouw is gekozen om constructieve elementen in het zicht te laten, zoals de balken en de geoliede Fins-vuren multiplex vloer. Deze natuurlijke materialen vormen een mooi en warm contrast met de strak wit gestucte wanden.

Wooncomfort en duurzaam bouwen stonden centraal bij het conceptualiseren van de woning. Er is ontworpen vanuit een geïntegreerd duurzaamheidsconcept. Passieve zonne-energie, regelbare daglicht toetreding, natuurlijke ventilatie en koeling en opwarming worden geregeld vanuit het atrium.

De woning kenmerkt zich door de volgende duurzame kenmerken;
– gezond binnenklimaat; natuurlijke ventilatie, maximale daglichttoetreding;
– terugbrengen van energieverbruik door hoogwaardig materiaalkeuzes en detaillering (isoleren gevel, vloer, dak en kozijnen);
– afhankelijk van vraag wordt zon binnengelaten of buiten gehouden dmv zonwering op het zuiden;
– atrium wordt gebruikt als warmte buffer;
– zonnecellen leveren energie.

meer over renovatie & interieur

BNA, gebouw van het jaar, 2016
Eervolle vermelding

‘In een typische Jaren tachtigwijk met doodgewone rijtjeshuizen, wordt de jury aangenaam verrast door deze verbouwing. In antwoord op de vraag naar extra woon- en ‘gevoelsruimte’, ontwierp Global Architects een uitbreiding naar boven. Daarbij is een spectaculaire vide gecreëerd, met daaraan een wit ‘huis’ waarin slaap- en badkamers zijn opgenomen. Zes grote dakramen laten volop zonlicht in de open woonruimte, die eveneens fungeert als warmtebuffer.

De jury is enthousiast over het lef dat uit dit ontwerp spreekt; in dit soort huizen zie je zelden dat zulke ruimten worden gemaakt. Het laat zien dat verbouwen veel meer kan opleveren dan extra kuubs of een hogere isolatiewaarde; de architect heeft ook een geweldige ruimtelijke beleving toegevoegd. Dit is een sympathiek project, waarbij goed is samengewerkt tussen de opdrachtgever en architect. De eervolle vermelding is voor de voorbeeldstellende manier waarop in een bloemkoolwijk een nieuw soort ruimtelijkheid is geïntroduceerd.’

Delen