Natural Minimalism – dakopbouw Den Haag

Natural Minimalism – dakopbouw Den Haag is een dakopbouw op een bestaand herenhuis uit 1902 in Den Haag. Het concept van de dakopbouw is het creëren van een open leefruimte op het dak met het gevoel van een vakantiewoning. Door de toepassing van natuurlijke materialen, veel daglicht en een minimalistische inrichting is een verrassende loftachtige ruimte gecreëerd, die een vrij en inspirerend gevoel oproept.

Op een bestaand herenhuis uit 1902 in Den Haag, dat eind jaren 60 gesplitst is in drie appartementen hebben wij een dakopbouw ontworpen voor een particuliere opdrachtgever.

Typologie

Dakopbouw op bestaande woning uit 1902

Grootte

65 m2

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek, Jony Nederend en Kallia Theodoraki

Foto's

Hotour

rooftop natural minimalism

Natural Minimalism – dakopbouw Den Haag is een woning uitbreiding van het bovenste appartement van 70 m2 gelegen op de 2e verdieping. Gekozen is om een volledig functionerende leef verdieping op het bestaande appartement te plaatsen. Boven het bestaande trappenhuis in een nieuwe trap geplaatst. De trap is bereikbaar vanuit het onder gelegen appartement en kan onderaan de trap doormiddel van een deur worden afgesloten. Wanneer men de trap omhoog komt, waant men zich in een nieuwe wereld. De meeste buurwoningen hebben 3 bouwlagen, hierdoor is er een prachtig vrij uitzicht over de daken van Den Haag. Doordat de toegangsdeur een verdieping lager ligt, komt men boven in 1 open loftachtige ruimte.

dakopbouw_denhaag_amsterdam_architect_rooftop_penthouse_architectuur_design_001

Concept

Het concept van Natural Minimalism – dakopbouw Den Haag is een driedeling in functionele beleving:

– het gedeelte onder de lichtstraat, hier is de keuken en komt de trap omhoog;
– het hoger gelegen zit- en slaapgedeelte;
– het eetgedeelte met een groot Fransbalkon, de schuifpui kan
2,4 m open, waardoor de opbouw aanvoelt als een overdekt dakterras wanneer deze pui open is;

Doordat het zit- en slaapgedeelte 30 cm hoger ligt ten opzicht van de keuken en eetkamer, hebben wij het bed kunnen verzinken in de grond. Tussen de slaapkamer en de keuken is een box geplaatst afgewerkt met bamboe latten. Hierin zitten de kledingkasten en de badkamer, alle uitgevoerd met onzichtbare deuren.

Natuurlijke materialen

Voor de afwerking van de loft is gekozen voor veelal natuurlijke levendige materialen. De constructief vuren houten balken zijn in het zich gelaten. Het functionele box-element met de badkamer erin is bekleed met bamboe latten. De 2 openkasten in de kastenwand van de keuken zijn van bamboe net als het frame in het zit-kozijn. De vloer is van eiken tapit, waarbij 2 maten zijn toegepast, plankjes van 5×20 cm en plankjes van 6 x 25 cm. Het lager gelegen gedeelte is gelegd in haf steenverband en het hoger gelegen gedeelte in een visgraat. Ook het keukenblad is gelegd in een visgraat motief. De tegels die zijn toegepast komen van kleine tegelfabriekjes uit Italië en Spanje en hebben een authentieke levendige uitstraling. De schuifpui aan de achterzijde heeft een frame maat van 18 mm, hierdoor ontstaat een prachtig panorama view over de daken van Den Haag. Bamboe shutters zijn toegepast als zonwering.

Duurzaamheid

De woning is ontworpen volgens de active house principes en maakt optimaal gebruik van passieve zonne-energie, wanneer de zon schijnt warmt de zon de woning gratis op. Door in het hoogste punt van de lichtstraat aan de Noordkant een dakraam te maken ontstaat er een zonne-schoorsteen, waarmee de woning eenvoudig gekoeld kan worden in combinatie met het kruislings door ventileren van de ruimte met de koude lucht vanuit de Noordkant van de woning.
De wanden hebben een damp-open wandopbouw met houtvezel isolatie. Houtvezel isolatie is een natuurproduct en heeft een goede vochtregulerende werking en houdt de warmte beter vast in de winter en geeft meer koelte in de zomer ten opzichte van minerale wol. Verder is er vloerverwarming op lage temperatuur toegepast en bij strenge vorst kan de ruimte bij worden verwarmd door middel van een pelletkachel. Verse lucht komt binnen door middel van natuurlijke ventilatie en de vieze en vochtige lucht wordt afgezogen door de Duco Silent box met een vochtsensor. Dit alles geeft de woning een gezond leefklimaat, waarbij de woning binnen net zo licht is als buiten.

Delen