Hidden Village

Hidden Village is een huis van 170 m2 ontworpen voor een familie, bestaande uit 2 ouders met 2 kinderen. Het concept van de woning is dat van een ‘verborgen dorp’, zowel op stedenbouwkundig als intern niveau. Global Architects presenteert hiermee het dorp en de woning in essentie als hetzelfde.

De functionele indeling van de woning bestaat uit een dienende kern in het hart van de woning. Rond deze kern liggen de verblijfsruimtes, welke uitkomen in een vide. In deze vide steken verschillende volumes als architectonische elementen in de ruimte, waardoor er een spel ontstaat tussen ruimte en volume. Aan de vide zit een balkon en vanuit de slaapkamers en badkamer op de verdieping zijn er interne ramen, die dit concept extra versterken. Hidden Village is door Global Architects ontworpen als totaal concept waarbij het exterieur, interieur en het ontwerp van de buitenruimte volledig op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken.

Typologie

Zelfbouw villa in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

woning 170 m2 GBO

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek en Ivo Oosterbaan

Publicaties

inzending voor BNA gebouw van het jaar 2019

hidden-village-global-plans

ruimtelijke beleving

Hidden Village; binnen een heldere dakvorm is een levendig interieur landschap ontworpen, met het concept van een ‘dorp’. Het gehele programma heeft een relatie met een open vide, welke gekenmerkt wordt door een speelse compositie van daklichten en verschillende functionele volumes die deze ruimten insteken.

hidden-village-global-architects-exterieur

duurzaam bouwen - 0 op de meter

De woning is gebouwd met passieve bouwblokken, welke uitmuntend isoleren met een rc waarde van 9. Als gevelbekleding is spuitkurk worden toegepast. Dit ecologisch verantwoorde product geeft de woning een eigentijdse uitstraling in combinatie met donker grijze aluminium kozijnen met triple glas en vergrijsd houten lamellen. Dit in combinatie met een lucht warmtepomp (gasloos) en voldoende pv-panelen zorgt ervoor dat dit huis 0 op de meter heeft en dus extreem duurzaam is.

hidden village

huis als een dorp

Aan de Sneephof 5 in Ypenburg Den Haag heeft de gemeente Den Haag 6 kavels uitgegeven voor vrijstaande woningen welke in het particulier opdrachtgeverschap gebouwd dienden te worden.

Hidden Village vertoont een dualiteit in het concept. Aan de ene kant ligt de hedendaags vormgegeven woning ‘verborgen’ tussen een ‘dorpje’ van traditionele woningen. Aan de andere kant is de functionele indeling van de woning geïnspireerd op het concept van een ‘dorp’.

Het concept Hidden Village is in samenspraak met de toekomstige bewoners tot stand gekomen. Binnen een volume van 600 m3 is een programma ontworpen van 4 slaapkamers, 2 badkamers, een kantoortje, waarbij de bewoners elkaar steeds weer kunnen ontmoeten in de open leefruimtes rond de vide.

De woning wordt gekenmerkt door een hedendaags minimalistische vormgeving, veel daglicht, een spannend interieur met het concept van een ‘dorp’ en een EPC van 0.

lees meer over visie en werkwijze

hidden-village-villa-zelfbouw-architectenbureau-den-haag-amsterdam-vide

Het concept Hidden Village is in samenspraak met de toekomstige bewoners tot stand gekomen. Binnen een volume van 600 m3 is een programma ontworpen van een woonkamer, eetkamer met open keuken, 4 slaapkamers, 2 badkamers, een kantoortje, waarbij de bewoners elkaar steeds weer kunnen ontmoeten in de open leefruimtes rond de vide. Op deze wijze is invulling gegeven aan de woonwens voor het hebben van verschillende ‘plekken’ waar ouders en de kinderen apart kunnen zijn, maar tegelijkertijd wel direct contact met elkaar kunnen hebben. Voorbeelden hiervan is de 7 meter lange vensterbank waar men kan zitten, de bloktrap die de kamer insteekt of het balkon dat grenst aan de kinderslaapkamers.

hidden-village-villa-zelfbouw-architectenbureau-den-haag-amsterdam-interieur

Omdat met regelmaat de grootouders van de kinderen voor langere tijd overkomen uit China is er gekozen om op de begane grond een logeerkamer met douche te maken. Deze logeerkamer is bewust niet gekoppeld met de centrale vide, zodat een meer privévertrek ontstaat die voorzien is van een eigen toegang tot de tuin. Indien de ouders in de toekomst beneden willen slapen is dit dus ook mogelijk. Hierdoor is de woning toekomstbestendig.

Op basis van gesprekken met de opdrachtgever, programma van eisen/wensen, budget zijn er twee basisconcepten van de woning bedacht die besproken zijn met de opdrachtgever. Op grond van het gestelde budget en het beoogde kwaliteitsniveau en het pve zijn deze modellen gemaximeerd op 600m³. Voor de opdrachtgever was de centrale vide en de daaraan gekoppelde ruimtes doorslaggevend voor het kiezen van dit concept. In een aantal van deze feedbackrondes is het ontwerp in een goede sfeer tot stand gekomen, waarbij het doen van voorstellen niet eenrichtingsverkeer was vanuit de architect.

hidden-village-villa-zelfbouw-architectenbureau-den-haag-amsterdam-tuinontwerp

Na vaststelling van het voorontwerp door de opdrachtgever is er op grond van de specifieke constructie van de vide voor gekozen om een aannemer te zoeken voor een bouwteam. Op basis van gesprekken met diverse partijen is gekozen voor het passiefbouwblok als constructief en isolerend principe voor de buitengevels in combinatie met een kruipruimte loze betonvloer met isolerende buitenschil. Hierdoor was het mogelijk om een all-electric woning te maken wat duurzaam en toekomstvast is, wat de opdrachtgever erg aansprak. Na aangaan van het bouwteam is er een technisch ontwerp gemaakt waarop de definitieve aanneemsom van 347.000 is vastgesteld. De architect had naast de ontwerptaak ook een adviserende en begeleidende rol in het proces om tot een aanneemsom en overeenkomst te komen.

Delen