House as a Rock

House as a rock is een moderne droomvilla, ontwikkeld in particulier opdrachtgeverschap in de duinen van Westlandse Zoom nabij het strand van Monster. De wens van de bewoners was veel ruimte, licht en een minimalistisch, modern ontwerp. De stedenbouwkundige eis was een huis met een kap en een goothoogte van maximaal 6 meter.

Typologie

Zelfbouw villa in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

woning 320 m2 GBO

Projectteam

Arthur Nuss en Tomáš Beránek

Publicatie

Archdaily the world’s most visited architecture website

In plaats van een traditionele kapconstructie hebben we hier huis en kap verbonden waardoor een sculpturale vorm ontstaat die als een rots omhoog rijst uit de duinen. Elke zijde van House as a Rock in de duinen van Monster heeft zijn eigen karakter gekregen: aan de oostzijde is de kap doorgetrokken tot 1 meter boven maaiveld, terwijl op het zuidwesten de kap met uitsnede tot 6 meter reikt. De uitsnede zorgt hier voor een aangename buitenruimte en een bijzonder aangezicht. De zuidgevel is de meest open kant.

villa-architectuur-architect-zelfbouw

Karakter

Net zoals de gevel aan elke zijde een eigen karakter heeft, is binnen in House as a Rock geen ruimte hetzelfde. Dit is van buitenaf te zien door de verschillende formaten ramen, die zowel in het interieur als voor de gevel een belangrijk spelelement zijn. Licht, ruimte, uitzicht en uniek wonen staan centraal in dit bijzondere ontwerp dat tegelijkertijd een blikvanger is in de duinen maar er ook in opgaat.

Materialisatie

Gekozen is voor een robuuste steen in een licht grijze zandkleur die past bij het duinlandschap. De voeg van House as a Rock is opgevuld en in dezelfde kleur uitgevoerd, waardoor de woning nog meer oogt als een beeldhouwwerk dat uit de rots gehouwen is.

Naast zandsteen is binnen en buiten gekozen voor stoere materialen zoals beton, hout, staal, steen en glas: materialen die aansluiten bij de minimalistische woonwens van de opdrachtgevers. Door de neutrale kleuren van het interieur komen ook de zelfgemaakte kunstwerken van de opdrachtgever prachtig tot zijn recht.

Wooncomfort en duurzaam bouwen waren speerpunten bij de realisatie van deze woning. De woning kenmerkt zich door de volgende duurzame kenmerken:

duurzaam bouwen

– Warmtepomp met twee grond lussen tot 135 meter diep die ervoor zorgen dat het huis CO2 neutraal wordt.
– lage temperatuurverwarming en koeling via de vloer;
– Zonneboiler;
– Hoge isolatiewaarde
– CO2 gestuurde natuurlijke ventilatie;
– Overstek op het zuiden.

lees meer over duurzaam bouwen

Delen