Inside Out ROC Mondriaan

Het concept voor de mediatheekruimte inside out ROC Mondriaan faciliteert in functionaliteit, flexibiliteit en boven al een nieuwe plek voor ontmoeting, waar de leerlingen, ouders, medewerkers en het bestuur van het ROC Mondriaan College kennis en informatie kunnen delen.

Gekozen is om de bestaande ruimte op te delen in meerdere ruimtes zonder dat dit afbreuk doet aan het totaal. Dit wordt bereikt door de plaatsing van twee verschillende volumes in de bestaande ruimte.

Typologie

Renovatie, herindeling mediatheekruimte van ROC Mondriaan college

Grootte

400 m2

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek en Ivo Oosterbaan

Elk volume voegt een andere functie toe aan de mediatheek. Doordat de volumes vrij in de ruimte staan en verschillend van vorm zijn wordt een een bijzondere ruimtelijke ervaring in de mediatheek gecreerd. De opstelling van de volumes zorgt voor interessante perspectieven en spannende doorkijkjes zonder dat dit afbreuk doet aan de ruimtelijkheid van de bestaande ruimte, integendeel het versterkt juist de ruimtelijkheid ervan.

Functionaliteit en Flexibiliteit

De twee volumes vormen vaste onderdelen in de ruimte. De ruimte eromheen is, vanwege de plaatsing van de volumes en ingebouwde uitwisselbaarheid ervan, voor verschillende opstellingen te gebruiken. De tafels in de ruimte als workshop tafels, als markttafels door de ruimte verspreidt of als één grote vergadertafel. De vergaderzaal kan open gesteld worden als onderdeel van de markt of tijdens kleine workshops of vergaderingen worden afgesloten. De tribune voor kleine en grote presentaties, ouderavonden en diploma uitreikingen. Bij wisselend ruimte gebruik.

ROC-Mondriaan-interieur-ontwerp-architectenbureau-denhaag

Volume 1 is de tribune waarvan de basisvorm plaats biedt aan 108 personen. Onder tribune is ook een ruime bergruimte aanwezig voor de opslag van extra stoelen, welke gebruikt kunnen worden als er een tekort is aan zitplaatsen.

ROC-Mondriaan-school-interieur-architectenbureau-architect-denhaag-1

Volume 2 is de multimediabox, een eigenwijs volume welke is ontworpen met minimalistische vlakopeningen. Hier kan men haar of zijn jas ophangen. Het volume van de multimediabox vouwt zich uit in een loungegedeelte dat flexibel kan worden gebruikt: ontmoeten, drinken, performance (informele presentaties en optredes).

ROC-Mondriaan-school-interieur-architectenbureau-architect-denhaag

ROC-Mondriaan-school-interieur-architectenbureau-architect-thehague

De ‘achterkant’ van de multimediabox dient als projectiescherm voor de tribune.
De vergaderzaal vormt, samen met de werkeilanden, de workshop zone.

ROC-Mondriaan-school-interieur-architectenbureau-architect-innovatie

situatie voor de renovatie

schetsontwerp

Delen