Living Levels

Living Levels | Ceiling height matters

Het architectonische concept van Living Levels is geïnspireerd op de ‘Raumplan’-filosofie, waarbij de nadruk ligt op een driedimensionale benadering van het gebouwontwerp voor meeslepende ervaringen.

De entree is het laagst, leidt naar het woongedeelte op een gemiddelde hoogte en eindigt op de begane grond met de keuken en het eetgedeelte met de hoogste vrije hoogte. Het concept wordt doorgetrokken naar boven, waar de ruimtes verschillende hoogtes hebben en de vorm van het dak in elke kamer terugkomt.

Type

Hoekwoning in particulier opdrachtgeverschap

Projectteam

Tomáš Beránek, Jony Nederend, Kallia Theodoraki en Arthur Nuss

Partners

Bouwbedrijf Jongerius

De Nis

Langemeyer bouwprojecten

Fotograaf

Alfred Lor

Concept

Het belangrijkste kenmerk van deze woning is het evenwicht tussen eenvoud en speelsheid. Ontworpen als een hoekwoning met een zadeldak en een uitbouw aan de voorzijde, toont het exterieur een speelse indeling van ramen die naadloos overgaan van buiten naar binnen.

Dit nieuwbouwproject is gelegen tussen de duinen in de woonwijk Schapenatjesduin, in Kijkduin te Den Haag. In dit gebied heeft de gemeente Den Haag kavels uitgegeven waar particulieren hun droomwoning konden realiseren.

Programma en functie

De plattegrond bestaat uit een eenvoudige rechthoekige layout. In tegenstelling tot de buitenkant is het interieur op speelse wijze opgedeeld in verschillende niveaus, zoals hierboven vermeld. De trap bevindt zich in het midden van de meest noordelijke gevel en vormt de ruggengraat van het ontwerp. Dit creëert een uitnodigende ruimtelijke organisatie die de kijker aanspoort om de uithoeken van dit huis te verkennen. Grote openingen zorgen voor veel daglicht in de leefruimtes.  Aan de oostelijke vleugel van de woning is een dakterras geplaatst door het volume in de oostelijke hoek te verkleinen. Hierdoor ontstaat een uniek uitzicht over de vijver en de buurt. Het ontwerp gaat verder dan het architectonische niveau. De ingrepen op microschaal omvatten op maat gemaakt meubilair, wat bijdraagt aan een unieke en luxueuze ervaring.

Materialisatie

Het gebouw is gematerialiseerd met zandkleurige bakstenen, die op willekeurige plekken uitsteken. Hierdoor ontstaat een gevel met plasticiteit, aangevuld met donkergrijze aluminium kozijnen, die een esthetische relatie creëren tussen de woning en de omgeving. De voordeur en deur van de berging zijn gedetailleerd met verticaal rood Western cederhout.

Duurzaamheid

Het gebouw richt zich op verschillende facetten van duurzaamheid.  De schil van het gebouw is zo ontworpen dat het bestaat uit een goed geïsoleerde schil, waardoor het weinig energie kost om het huis op te warmen. De ramen zijn voorzien van driedubbel glas. Screens spelen bovendien een belangrijke rol bij het koel houden van de woning in de zomer. Het dak is uitgerust met PV-panelen. Verder is warmtepomp toegepast als verwarmingstoestel.

De kas aan de Zuidwest zijde werkt als een warmtebuffer en zorgt voor passieve zonne-energie.

Delen