One2house Kijkduin

Het One2House is vrijstaande woning gelegen in de nieuwbouwwijk Schapenatjesduin in Kijkduin Den Haag aan een binnenmeer.
Het concept van het One2House bestaat uit drie hoofdvolumes gelegen rond een atrium, wat het hart van de woning is. De langgerekte vorm van het huis komt voort uit de vorm van het perceel.
De volumes aan de voorzijde zijn geschikt als entree beneden en slaapkamers boven. De bovenkant van dit volume eindigt met een mooi westers georiënteerd terras om de zonsondergang te zien.
Het middelste deel van het huis, het atrium is ontworpen als het centrale hart van het huis. Op de begane grond is hier een open eetkamer gesitueerd met daarboven een vide, een loopbrug naar het dakterras en glazen dak.

Ter hoogte van het atrium is aan de oostzijde van de woning een patio gecreëerd. De gevel vouwt hier naar binnen en zorgt ervoor dat het atrium een zeer belangrijke verbinding met buiten creëert. Dit is de plek voor een boom – het brengt de sfeer van de veranderlijke natuur naarmate de jaargetijden verschuiven naar binnen.

 

Typologie

Zelfbouw villa in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

woning 210 m2 BVO
dakterras 32 m2

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek en Jony Nederend

Fotografie

Alfred Lor

De zuidoostelijke gevel op de begane grond heeft een panoramisch uitzicht over het meer. De buiten-binnen verbinding is een van de belangrijkste punten van het ontwerp. U kunt de glazen schuifwand volledig openen en de keuken en woonkamer uitbreiden naar uw tuin.

One-2-one-house-Vos-10-architect-Den-Haag

Boven het woon- en keukengedeelte bevindt zich het kleine huis. De vorm van een traditionele woning met zadeldak geeft de woning een zeer ruimtelijke en herkenbare uitstraling. De inspiratie komt van oude vissershuizen boven rivieren. Binnenin vind je slaapkamers en werkruimte.

One-2-one-house-Vos-10-architect-kavel-zelfbouw

materialisatie

De materialisatie is geïnspireerd op de nabijgelegen zandduinen van het strand. Het is ontworpen als een combinatie van bakstenen en stucwerk in lichtbruin/gele kleuren met een focus op het detail in het stucwerk van horizontale lijnen rond het huis.

One-2-one-house-Vos-10-architect-kavel-zelfbouw

Een ander belangrijk punt zijn de duurzame principes die in het ontwerp zijn verwerkt. De achtergevel aan het meer vangt in de winter de warmte van de zon op, hetzelfde geldt voor de glazen vide. In de winter bespaart het veel energie om het huis te verwarmen. Voor de zomer hangt het boven volume over de begane grond en creëert schaduw om oververhitting van het interieur te voorkomen. Voor het bovenste deel van de vide gebruiken we buitenzonwering om de zon inval in huis te reguleren. Samen met een warmtepomp en balansventilatiesysteem heeft de woning een perfect binnenklimaat om in te wonen. De woning is gebouwd met passieve bouwblokken,, die een dubbel zo hoge isolatie waarde hebben als het bouwbesluit voorschrijft. Dit in combonatie met hoge isolatiewaarde van de vloer, en de daken en driedubbele beglazing maakt de woning extreem goed geïsoleerd.

Vanuit het eetgedeelte loopt men door naar het kleinere westelijke volume waar de keuken zich bevindt of u loopt direct naar beneden naar de woonkamer die een paar treden lager is geplaatst om het glooiende landschap van het perceel in de richting van het meer te volgen. De ruimte is open maar gedeeld de open haard, welke als roomdivider dient.

Delen