Innerpatio huis Schapenatjesduin

Innerpatio huis Schapenatjesduin – Voor de Vos 15 locatie hebben wij op basis van de wensen van de opdrachtgever het innerpatio huis ontworpen. Het hedendaags vormgegeven huis wordt gekenmerkt door 4 volumes, welke gegroepeerd liggen rond een atrium ‘de innerpatio’ met een vrije hoogte van 6 meter hoog. Dit centrale punt vormt het hart van het huis, vanuit ‘de innerpatio’ worden alle verblijfsruimtes in de woning bereikt.

De droom van de opdrachtgevers was een moderne villa geïnspireerd op de architectuur in Ibiza. Door de toevoeging van stoer vormgegeven pergola’s in combinatie met vier wit gestucte volumes is deze eigentijdse woning geïnspireerd op de Ibiziaanse architectuur, welke vormgegeven is op een eigentijdse Nederlandse manier.

Typologie

Zelfbouw villa in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

woning 230 m2 GBO

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek, Jony Nederend en Kallia Theodoraki

functional-diagram-villa-vos15-ibiza-style

architect villa ibiza Den Haag

De gemeente Den Haag doet eind 2017 55 zelfbouwkavels in de verkoop voor verschillende woningtypes: 17 vrijstaande woningen op de Vos kavels aan het water, 30 geschakelde woningen op de Egel kavels en 8 patiowoningen op de Haas kavels op het duin. De gemeente wil hiermee iedereen een kans bieden om op een eigen stukje Den Haag zijn of haar droomhuis te bouwen.

Ontspannen wonen met een ecologische meerwaarde. Het Schapenatjesduin ligt in de overgangszone van bos naar duin. De buitenruimte van de woningen bestaat uit bijvoorbeeld een patio of een terras. Hier geldt: ‘geen tuinen in de duinen’. Een nieuw duinmeer vormt het middelpunt van deze mooie locatie, waar de bebouwing zich op een logische manier naar voegt.

Duurzaam bouwen

De beperkte bouwregels staan in het kavelpaspoort. Duurzaam bouwen staat voorop. Uw woning wordt gebouwd met een energieprestatiecoëfficient (EPC) van 0,0. Geen gas, alles elektrisch. Zo is uw woning op de toekomst voorbereid.

architect villa ibiza Den Haag

De 3 volumes op de begane grond van Innerpatio huis Schapenatjesduin hebben allen een sterke relatie met een buitenruimte en hebben allemaal een andere oriëntatie op de zon. Hierdoor kan men bij de keuken genieten van de ochtendzon, bij de woonkamer van de middagzon en bij de eetkamer en bij-kamer van de ondergaande zon.

villa-vos15-plans

Duinslag_architect_den_haag_villa_zelfbouw_ibiza_04

Deze overgang van binnen naar buiten wordt geleidelijk vormgegeven. Hierdoor ontstaat een unieke woning waarin zowel de binnen als de buiten ‘patio’s’ samenkomen en de bewoners een unieke ruimtelijke ervaring geven. De buitenpatio’s zijn ontworpen aan de hand van de stand van de zon, waardoor men op elk moment van de dag een geborgen plek heeft waar men in de zon kan zitten.

architect villa ibiza Den Haag

De woning is gebouwd met passieve bouwblokken door bouwbedrijf Jongerius uit Kwintsheul. Het bouwsysteem werkt heel simpel. De blokken, gemaakt van Neopor, worden als Legosteentjes op elkaar gestapeld.
Door de noppen vallen ze precies in elkaar en worden koudebruggen uitgesloten.

Daarna wordt in de holle ruimte van het blok wapening aangebracht en beton gestort, waardoor in één keer een geïsoleerde binnen- en buitenmuur ontstaat. Alle bouwblokken zijn omkeerbaar, zelfs de hoekblokken waardoor u geen linker-of rechter-hoekblokken nodig heeft en wordt het verlies van materiaal tot een minimum beperkt. Door de Passief bouwblokken heeft de woning een RC met een gemiddelde van 9.00 m2K/W. Om een EPC van 0 te behalen heeft de woning naast het bouwsysteem van passieve bouwblokken, 20 pv panelen op het dak, een wtw-installatie en een bodem warmtepomp.

De passieve bouwblokken zijn aan de buitenkant afgestucd met wit pleisterwerk. Naast het witte stucwerk zijn er onbehandelde houten latten van western redcedar toegepast in combinatie met zwarte aluminium kozijnen. De buiten terrassen zijn van beton en de pergola’s van onbehandeld western redcedar.

Duinslag_architect_den_haag_villa_zelfbouw_ibiza_04

Het interieur is ruim en open van opzet met een open moderne keuken. In het atrium staat de eettafel en bereik je via de stalen trap met eiken houten treden de ruime overloop van de slaapverdieping. De woonkamer ligt 0,3 meter lager dan de overige vertrekken op de begane grond. Hierdoor ontstaat een directere relatie met het duinmeer. De interne hoogte van de woning is hier 3,3 meter, dat een extra ruimtelijke ervaring aan de woning geeft.

Delen