The Twenties Bussum

The Twenties Bussum – Centraal gelegen midden in de villawijk het Spiegel te Bussum is een prachtige jaren-30 hoekwoning gelegen. De ontwerpopgave voor de jaren-30 hoekwoning had als doel zowel het buiten gevoel van de locatie als de ruimtelijke ervaring op een unieke en eigentijdse manier vorm te geven. Global Architects heeft zowel het interieur, exterieur en de ruime besloten tuin ontworpen.

Eind 2019 vinden onze opdrachtgevers hun gewenste droomhuis; een gedateerde jaren 30 woning met grote tuin, die volledig naar wens gerenoveerd kan worden in de buurt waar zijn graag willen wonen.

Typologie

Duurzame renovatie jaren 30 woning in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

woning 240 m2

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek, Jony Nederend en Kallia Theodoraki

Foto's

Hotour

Nadat wij de locatie hebben bezocht komen wij met de opdrachtgevers tot de volgende uitgangspunten:

– ruimtelijkheid vergroten van de bestaande indeling van de woning
– woning is nu koud en tocht, het dient op een duurzame manier gerenoveerd te worden, zodat de woning weer voldoet aan de maatstaven van deze tijd
– spannende, levendige functionele indeling
– keuken en eettafel staan centraal, huis moet leven, maar toch ook orde en rust uitstralen
– plek voor Apple Homepod
– hoofd slaapkamer met inloopkast en eigen badkamer
– zolder opdelen in 2 kinderkamers met gedeelde badkamer
– vloerverwarming
– sterke binnen-buitenrelatie
– veel daglicht
– geen schakelaars

architect_Bussum_Gooi_verbouwing_duurzaam_jaren30woning_renovatie_architectuur_interieurontwerp_design_before_after_005

situatie voor en na de renovatie

Centraal in de renovatie staat een geïntegreerd duurzaamheidsconcept, energie-neutraal, lage tot geen energiekosten, gezond binnenklimaat, juiste installaties, slim ontwerp met veel daglicht en woonruimtes te realiseren die de meerwaarde van de woning vergroten (waardevast en flexibiliteit) en de bewoners een gevoel van vrijheid geven.

architect_Bussum_Gooi_verbouwing_duurzaam_jaren30woning_renovatie_architectuur_interieurontwerp_design_before_after_003

Met deze uitgangspunten zijn wij het ontwerp proces gestart. Om meer ruimtelijkheid en daglicht in de woning te krijgen worden er 3 grote muurdoorbraken gerealiseerd van de achterkamer naar de eetkamer (voorheen keuken), van de eetkamer naar de hal en van de eetkamer naar de keuken (voorheen garage). Verder worden er een vide gecreëerd in de achterkamer, wordt het plafond van voormalige de garage (nieuwe plek voor de keuken) eruit gehaald en wordt de vliering op zolder grotendeels verwijderd. In de kap van de zolder en de keuken worden 8 nieuwe veluxramen geplaatst voor extra daglicht.

Om de binnen-buiten relatie te vergroten worden rondom de woning kozijnen geplaatst tot het vloerniveau, hier worden de bestaande bakstenen borstwerkingen verwijderd. Nadat het ruimtelijk concept ontwerp gereed is, hebben wij het plan verder uitgewerkt met de toepassing veel natuurlijke materialen. Dit in combinatie met het vergroten van de ruimtelijkheid, het creëren van nieuwe zichtassen en doorkijkjes en het vele daglicht geven de woning een unieke speelse en warme ruimtelijke ervaring passend bij de wens en smaak van de opdrachtgevers.

Global Architects heeft naast het bouwkundige ontwerp ook het volledig interieur ontworpen. De houten keuken is ontworpen en gebouwd door een meubelmaker. De natuursteen tegels in de keuken, hal en toilet komen uit India. De houten eikenvloer delen op de begane grond hebben een breedte van 30 cm. De muurdoorbraken die de woonkamer, eetkamer en keuken met elkaar verbinden worden gekenmerkt door de het zwart stalen portaal in het zicht te laten. De muurdoorbraak van de eetkamer naar de hal wordt opgevangen door een onbehandeld eiken houten portaal. Alle kozijnen op de begane grond zijn vervangen voor zwart stalen kozijnen van MHB. In het midden van de woning is de draagmuur afgebikt en wit geverfd. Deze wit geverfde afbikte wand wordt overal op de begane grond en 1e verdieping van de woning ervaren.

De wit gestucte muren en plafonds contrasteren fraai met de twee constructieve schijven: wit onthulde metselwerk en de betonnen structuur. Daarnaast zijn er in de inrichting en afwerking van het interieur industriële elementen en materialen (her-) gebruikt.

Elk element heeft zijn eigen identiteit doordat deze op een eigen manier gematerialiseerd is. De gekozen materialen zijn veelal natuurlijke materialen, als hout, beton en natuursteen. De detaillering is minimalistisch.

Voor het duurzaam renoveren van de jaren 30 woning wordt als eerste de schil van de woning zo goed mogelijk geïsoleerd. De bestaande houtenbalken vloer op de begane grond wordt vervangen door vloer van gasbeton met een Rc-waarde van 5. De spouw van de woning wordt nageïsoleerd en aan de binnenkant van alle buitenwanden worden voorzet wanden geplaatst zodat de wanden een Rc-waarde van 6 krijgen. De kap wordt aan de binnenkant geïsoleerd met Easycell vlokken met een RC-waarde van 8.

Alle kozijnen worden vervangen door HR++ glas met een U-waarde van 0,7 en worden luchtdicht geplaatst. In de kelder van de woning is een bodem warmtepomp installatie geïnstalleerd. Het ventilatie principe van de woning bestaat uit decentrale wtw installaties in de verblijfsruimtes van Climarat met een Freshair unit. Alle verdiepingen hebben lage temperatuur vloerverwarming. Verder is de woning een smarthome zonder zichtbare schakelaars en thermostaten. Via de app wordt de verlichting geregeld, de dakramen geopend en de gewenste temperatuur geregeld. Door deze maatregelen is een hoogwaardig duurzame jaren 30 woning ontstaan, welke voldoet aan alle gemakken van onze tijd.

meer over renovatie & interieur

Delen