Transformatie naar meergeneratiewoning

Afgelopen week is de omgevingsvergunning verleend voor de transformatie van een bestaande vrijstaande woning naar een 2-onder-1-kap meergeneratiewoning. Aan de linkerkant zal een nieuwe aanbouw komen. Hierin zal een moderne leefkeuken komen met vrij uitzicht op de tuin en de weg. Rechts van de bestaande woning komt een nieuwe levensloopbestendige woning voor de (schoon)ouders van de bewoners van de bestaande woning. 

De woning zal een eigentijdse speelse vormgeving krijgen passend bij het karakter van de functie en de smaak van de opdrachtgevers.

Transformatie van bestaande vrijstaande woning naar meergeneratiewoning

Het huidige kavel van 850m2 zal kadastraal worden gesplitst, waarna het bestaande woonhuis op een duurzame manier gerenoveerd zal worden met een aanbouw aan de linkerkant. Rechts van de bestaande woning komt een nieuwe levensloopbestendige woning voor de (schoon)ouders. Het perceel zal dus gesplitst worden van een enkele vrijstaande woning tot een 2-onder-1-kapwoning.

Bij de bestaande woning wordt hoogwaardig isolatiemateriaal tegen de bestaande gevel geplaatst. Dit zal worden afgestuct. Op deze manier krijgt de bestaande woning een hedendaagse uitstraling en vormt het 1 geheel met de nieuw te bouwen aanbouw aan de linkerkant en de nieuw te bouwen levensloopbestendige woning aan de rechterkant.

Er is bewust gekozen voor eenheid in uitstraling, materialisatie en detaillering voor de renovatie van het bestaande huis en de nieuw te bouwen aanbouw en levensloopbestendige woning. Alle zullen een licht gestucte gevel krijgen, donkergrijze kozijnen, zinken daken en houten accenten. Hierdoor ontstaat een mooi geheel van 3 volumes. Doordat beide nieuw te bouwen volumes terugliggen ten opzichte van het hoofdvolume, ontstaat een schakering van 3 volumes, die familie van elkaar zijn, maar toch een duidelijke eigen identiteit hebben. Hierbij is rekening gehouden met het bouwen binnen het eerste lint. 

De nieuwe woning zal levensloopbestendig zijn met een badkamer op de begane grond. Er is gekozen voor deze constructie met oog op de toekomst. Ouders, beide zestigers, zijn nu gelukkig nog in goede gezondheid. Maar net als iedereen, worden ook zij een dagje ouder. Met het bouwen van een levensloopbestendige woning, is de straks benodigde mantelzorg altijd in de buurt.

Er is rekening gehouden met parkeren op eigen terrein. Wij vinden het belangrijk om het Zuideinde zo veel mogelijk te ontzien van (onnodig) geparkeerde auto’s. Het is een doorgaande weg, waarvan wij vinden dat dit ook veilig en toegankelijk moet blijven.

 

Delen