presentatie House in a House bij Ruimtekoers Forum

Het architectenbureau Global Architects legde zich niet zomaar neer bij het idee van een ‘saai rijtjeshuis in een typische woonerf omgeving’. Zij keek naar het potentieel van dit type woning, en probeerde dat vervolgens zo optimaal mogelijk te benutten. Het resultaat is het project ‘House In A House’: een radicale transformatie van een bloemkoolwijk-woning tot een architectonisch hoogstandje dat aansluit bij de behoeften en wensen van nu. Welke mogelijkheden bieden woningen en openbare ruimte in bloemkoolwijken vanuit het oogpunt van de architect, en hoe kunnen deze worden benut? Dat vragen we Arthur S. Nuss op 23 november bij Ruimtekoers Forum.

house in a house

Wooncomfort en duurzaam bouwen stonden centraal bij het conceptualiseren van de woning. Er is ontworpen vanuit een geïntegreerd duurzaamheidsconcept. Passieve zonne-energie, regelbare daglicht toetreding, natuurlijke ventilatie en koeling en opwarming worden geregeld vanuit het atrium. Door een ‘huis’ te plaatsen in het bestaande huis, liggen alle vertrekken aan deze binnenruimte. Door nu ramen en deuren te openen of sluiten van het ‘binnenhuis’ naar het atrium kan men naar keuze de warmte toelaten of buitensluiten. Door deze integrale duurzame ontwerpingreep ontstaat tegelijkertijd een geheel nieuwe ruimtelijke ervaring. Lees meer over House in a House..

Renilde Steegs, de opdrachtgeefster, benaderde ons met de vraag of wij eens met haar wilde kijken naar een woning waar zij interesse in had. De woning was gedateerd, diende volledig gerenoveerd te worden, met als wens een duurzame renovatie en een dakopbouw, zodat deze groot genoeg zou zijn voor haar en haar dire dochters. De prijs was aantrekkelijk waardoor er een reëel budget was voor de verbouwing en ze dicht in de buurt kon blijven van haar huidige woning

Tijdens de voor bezichtiging raakten wij gelijk enthousiast, de woning was weliswaar gedateerd, maar had enkele specifieke elementen met potentie, de voortuin lag er mooi bij en direct na de hal was er een kleine vide.

Verder voelde de woning donker en hokkerig aan.

De analyse van de bestaande situatie en de wensen van de opdrachtgeefster resulteerde in een aantal ontwerpuitgangspunten:
– relatie binnen-buiten vergroten
– verbeteren ruimtelijkheid van de woning
– verbeteren van de lichtinval van de woning
– duurzaam renoveren, energiezuinig
– spannende woning, die avontuurlijk en vrij
aanvoelt
– gebruikmakend van natuurlijke materialen

Delen