ARC Rokkeveen

ARC Rokkeveen is een kleinschalig appartementencomplex, ontwikkelt in Mede Opdrachtgeverschap (MO). Dit wil zeggen dat de toekomstige bewoners door middel van co-creatie samen met de architect, de ontwikkelaar en het bouwbedrijf meedenken over hun toekomstige woning.

De ontwikkeling in de wijk Rokkeveen maakt deel uit van een groter gebied in Zoetermeer, het Katwijkerlaantracé. De kavel aan de Naomigang sloot goed aan bij de ambities van Wonen à la Carte. De ontwikkelaar staat erom bekend vooral wat kleinschaligere complexe locaties te ontwikkelen. Daarbij hebben kopers altijd de mogelijkheid om met eigen inbreng te komen. ‘Mede-opdrachtgeverschap’ heet het concept, waarbij kopers letterlijk met de architect aan tafel komen te zitten om zowel de binnenkant als de buitenkant van hun woning te bepalen.

Typologie

Appartementen in Mede Opdrachtgeverschap (MO)

Grootte

15 Appartementen, totaal BVO 2000 m2

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek, Jony Nederend, Kallia Theodoraki en Dennis Lazurka

partners

Ontwikkelt door Wonen a la Carte

Gebouwd door Batenburg

appartementen_architectuur_rokkeveen_mede-opdrachtgeverschap_architect

Global Architects ontwierp voor ieder type appartement een inspiratieplattegrond. Vanuit deze plattegrond konden de kopers samen met de architect stap voor stap hun toekomstige appartement of penthouse indelen. Ook hadden ze inspraak bij het bepalen van het uiterlijk van de gevel en de grootte van de buitenruimte.

“Op de inspiratieplattegrond die we kregen stond de keuken in de woonkamer getekend”, vertelt een van de bewoners. “Wij wilden echter afzien van een extra kamertje naast de woonkamer. Door de tussenmuur weg te laten, ontstond een geschikte ruimte om in te richten als keuken. Ook hebben we gekozen voor ene extra breed terras om voldoende ruimte te hebben voor het plaatsen van een loungeset. Beide ideeën werden ingewilligd, zodat de woning nu precies is zoals we wensten.”

Uniek aan ARC Rokkeveen is dat de bewoners naast de indeling van de woning ook kunnen kiezen uit een aantal opties voor de gevelindeling en de groote van de buitenruimtes. Hierdoor hebben de toekomstige bewoners ook invloed op de architectonische uitstraling van het gebouw.

Voor de architectuur van de gevels is een spelregelboek ontworpen waarbij de uniforme identiteit van het gebouw en de individuele invulling van de bewoners hand in hand gaan. Dat wil zeggen: binnen een uniform grid van bakstenen kaders is individuele invulling mogelijk binnen gestelde keuzes. Uitkragende balkons geven de gevel plasticiteit, waardoor de identiteit en leesbaarheid van de gevel wordt versterkt.

Vanuit een flexibel draadmodel kunnen de bewoners de positie binnen het gebouw en de gewenste grootte van het appartement kiezen. Vervolgens kunnen de bewoners in samenspraak met de architect de indeling van de woning bepalen. Uniek aan ARC Rokkeveen is dat de bewoners naast de indeling van de woning ook kunnen kiezen uit een aantal opties voor de gevelindeling en de buitenruimtes. Hierdoor hebben de toekomstige bewoners ook invloed op de architectonische uitstraling van het gebouw.

Voor de architectuur van de gevels is een spelregelboek ontworpen waarbij de uniforme identiteit van het gebouw en de individuele invulling van de bewoners hand in hand gaan. Dat wil zeggen: binnen een uniform grid van bakstenen kaders is individuele invulling mogelijk. Uitkragende balkons geven de gevel plasticiteit, waardoor de identiteit en leesbaarheid van de gevel wordt versterkt.

 

materialisatie

De eerste bouwlaag is gematerialiseerd in een zwart/grijze baksteen en de drie bouwlagen daarboven in een groen/grijze baksteen. Hierdoor krijgt het gebouw een duidelijke plint en lijkt de bovenbouw als het ware te ‘zweven’ ten opzichte van de donkere ondergelegen plint.

Naast baksteen is vergrijsd hout als materiaal voor de gevels gekozen. Dit hout wordt verticaal toegepast in de dichte gevelpanelen en horizontaal in de plantenbakken, waardoor een lijnenspel ontstaat tussen de dichte gevelpanelen en de plantenbakken.

Gezonde woningen

BENG
ARC Rokkeven wordt een BENG-gecertificeerd appartementencomplex. De volgende ingrepen heebben hier een bijdrage aan geleverd:

1. Gezond binnenklimaat met maximale daglichttoetreding;
2. Verlaagd energieverbruik door gebruik van hoogwaardig isolatiemateriaal en HR+++ glas
3. Een algemeen atrium (trappenhuis en lift) dat wordt gebruikt als warmtebuffer;
4. PV-panelendie een groot gedeelte van de benodigde energie leveren;
5. Vloerverwarming met lage temperatuur verwarming;
6. Vloerkoeling en buitenzonwering

arc-rokkeveen

Op stedenbouwkundig niveau past appartementencomplex ARC Rokkeveen goed op de locatie. Het gedeelte van 4 bouwlagen sluit aan bij het naast gelegen bestaande appartementencomplex van 8 bouwlagen en het gedeelte van 3 bouwlagen sluit aan bij de eengezinswoningen ten Oosten van het gebouw.

ARC Rokkeveen heeft een herkenbare entree tegenover de parkeerplaatsen. Dit zorgt voor een zichtbare en gebruiksvriendelijke entree. De privé buitenruimtes op de begane grond zijn vormgegeven als veranda’s welke 30 cm hoger liggen dan het openbare groen. Hierdoor ontstaat een natuurlijke overgang tussen het publieke en de private buitenruimte. De veranda’s hebben een vrij open karakter door de toepassing van plantenbakken als erfafscheiding, dit zorgt voor sociale controle en levendigheid naar de straat.

De plantenbakken worden doorgezet in de gevel en het dak. Deze planten zorgen voor het nodige groen aan het gebouw. Het omliggende publieke groen wordt hierdoor het gebouw binnengehaald in de vorm van een verticale tuin.

Verder wordt het gebouw gekenmerkt door een interne fietsenstalling, met plek voor gemiddeld 4 fietsen per appartement. Hierdoor komen er niet te veel fietsen in de openbare ruimte te staan en heeft men een veilige stalling voor de fiets.

Een atrium in het hart van het gebouw zorgt ervoor dat ook de algemene ruimtes met de entrees naar de appartementen een prettige uitstraling krijgen door de inval van daglicht.

ARC Rokkeveen bestaat uit dertien appartementen en twee penthouses op de hoogste verdieping. Op de begane grond liggen drie vierkamerappartementen van 105 tot 123 vierkante meter, die daarnaast over een buitenruimte van 65 tot 88 m² beschikken. Op de twee verdiepingen erboven liggen ieder vijf appartementen van ongeveer 60 m². Alle appartementen zijn levensloopbestendig.

De beeldbepalende balkons van de laatstgenoemde woningen zijn 1,85 of 2,20 meter diep en variëren in lengte, naar gelang de positie van het appartement. De penthouses zijn ieder 150 m² groot en zijn voorzien van twee dakterrassen aan de Oost en Westkant van het gebouw.

Verder wordt het gebouw gekenmerkt door twee interne fietsenstallingen, met plek voor gemiddeld 4 fietsen per appartement. Hierdoor komen er niet te veel fietsen in de openbare ruimte te staan en heeft men een veilige stalling voor de fiets.

Een atrium in het hart van het gebouw zorgt ervoor dat ook de algemene ruimtes met de entrees naar de appartementen een prettige uitstraling krijgen door de inval van daglicht.

ervaring bewoners

Hetty en Peter zeggen over hun ervaringen: ‘Afhankelijk van het aantal vierkante meters vloeroppervlak dat je wenst, kies je de positie van de woning in het complex. Voor ons was dat 60m2 op de tweede verdieping. Toen we, na een gesprek met de woonconsulente, deze woning hadden gereserveerd, volgde de mooiste stap. In een persoonlijk gesprek met Global Architects bepaalden we de indeling van de woning, volledig naar persoonlijke wens.’ Als voorbeeld noemt Hetty: ‘Op de inspiratie plattegrond die we kregen stond de keuken in de woonkamer getekend. Wij wilden echter afzien van een extra kamertje naast de woonkamer. Door de tussenmuur weg te laten, ontstond een geschikte ruimte om in te richten als keuken. Ook hebben we gekozen voor eem extra breed terras om voldoende ruimte te hebben voor het plaatsen van een louncheset. Beide ideeën werden ingewilligd, zodat de woning nu precies is zoals we wensten.

Delen