Floating House

Gastvrijheid vertaald naar een transparante en deurenvrije villa – Floating House de villa van Leyla en Hamdi

Binnen het project Architectenkavels in Culemborg Parijsch realiseerden de eigenaren Hamdi en Leyla, in samenwerking met Global Architects, een aansprekende villa. Twee in materiaalgebruik afwijkende woonblokken werden verspringend boven elkaar geplaatst, waardoor het buitenaanzicht een verrassend effect krijgt. Ook in het interieur werden kenmerkende details toegepast. Wij namen een kijkje.

Typologie

Zelfbouw villa in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

woning 182 m2 BVO / 146 m2 GBO

Projectteam

Kallia Theodoraki, Arthur Nuss, Tomáš Beránek en Jony Nederend

Aannemer

Cobel Bouw B.V.

Tekst

Bert Heijnen

Fotografie

John van Groenedaal

Floating house

“Het nieuwbouwplan in de wijk Parijsch deed bij ons het vuurtje opstoken om zelf te gaan bouwen. Samen met een vriend, die eigenaar is van Cobel Bouw B.V. en eveneens koos voor een vrije kavel in deze wijk, zijn we het avontuur aangegaan. Zo is er in minder dan een jaar tijd twee woningen gebouwd,” zegt Hamdi.

Floating House

De architectenkeuze

De gemeente Culemborg deed een voorselectie van vier architecten voor de vrije kavels in de nieuwbouwwijk Parijsch. Hamdi en Leyla kozen voor Arthur Nuss van Global Architects: “De beelden op de website van Global Architects gaven ons de overtuiging dat Arthur Nuss, qua vormgeving en creativiteit, het beste bij ons paste. Door het maken van een moodboard gaven we onze wensen aan. We wilden een moderne strakke woning, rustige kleuren, een grote vide, een open benedenruimte met zo min mogelijk deuren. In hoofdzaak echter wilden we gewoon verrast worden door de architect. En jawel, zijn eerste schets sprak ons al meteen aan,” zegt Leyla.

Brede maar minder diepe kavel

“De uitdaging was om op deze brede, maar minder diepe kavel, een aansprekende villa te ontwerpen. Het moest een monolithische woning worden, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende materialen die samen een geheel vormen. Het verschil in materiaalgebruik zien we terug in de twee verspringend boven elkaar geplaatste bouwblokken, waarvan de benedenverdieping is afgewerkt met donkere Equitone gevelplaten in verschillende breedte maten en het bovenste deel met fraké houten lamellen. In elk van die bouwblokken zijn slanke verdiepingshoge glaselementen aangebracht, zoals ook het centraal in de keuken geplaatste dakraam zorgt voor een zee aan natuurlijk licht en een groot gevoel van buitenleven. In het oogspringend is ook de strakke afwerking van de gevel met de verdiept liggende voordeur die in kleur en uitvoering aansluit op de donkere Equitone.

Floating-house-D18--architect-culemborg

Keukenruimte/vide

Achter de voordeur komen we in een gang met verdiepingshoge kastwanden die zich nauwelijks doen opmerken. De strakke witte wandlijnen zijn doorgetrokken en de handgrepen liggen afgedekt in de wanden. Keuken en zitruimte zijn een open geheel enkel onderbroken door een tussenwand met aan de ene kant de sfeerhaard en aan de zitzijde de televisie. Het idee zo min mogelijk deuren toe te passen is zo ver doorgezet dat we in de keuken enkel de deur zien naar de bijkeuken. De zitkuil, die ze zo graag wensten, zorgt voor een karaktervolle afscheiding tussen keuken en zitruimte. De sfeer en geborgenheid van de zitruimte wordt extra geaccentueerd door de open lamellenwand die de afscheiding maakt met de werkruimte in de hoek van het zitgedeelte. Door ook hier geen deur toe te passen, blijft het contact met woon- en keukenruimte gehandhaafd.

De vide

De keuken met zijn riante vide vormt het centrale deel van de leef-woonruimte. Centraal binnen het zit-eetgedeelte is de ovale zespersoons tafel met boven de tafel de lichtkoepel die de benedenverdieping laat baden in het natuurlijke licht, al dragen de verdiepingshoge glazen schuifpuien, zowel in de keuken als in de zitkamer, daar zeker toe bij. In de lichtkoepel de kunstige hanglamp opgebouwd uit ovale borden van linnen, die zweven in de lucht. De zon beweegt zich door de dag heen als een bezwerende hand geleidelijk over de woning.

Slaap- en badkamer

Door de twee verdiepingshoge glazen ramen heeft men een breed uitzicht over de omgeving. De slaapkamer wordt verder gekenmerkt door een ruime inloop-kledingkast, met aan beide kanten kastruimte. De wanden in de naastgelegen badkamer zijn voorzien van een microcement wand gecombineerd met travertin tegels. De badkamer is voorzien van een luxe bad in een ovale vorm en een royale inloopdouche.

De 90-graden trap

Een opvallend detail in de zitkeuken is ook de trap naar de verdieping. Door de vier beneden treden in een bocht van 90 graden te plaatsen ten opzichte van de trap en deze uitnodigend de keuken in te laten wijzen, ontstaat een bijzonder effect.

Keuken

Het keukeneiland is voorzien van een bovenblad van Dekton Consentino, een natuursteen van een unieke schoonheid en krachtige eigenschappen. Het bovenblad trekt geen vocht aan en is eenvoudig te reinigen en behoudt zijn uitstraling. De keukenachterwand in de kleur taupe is uitgevoerd in dezelfde kleur als het kookeiland. Comfort en luxe zijn ook hier de primaire elementen.

Samenvatting

Wanneer we aan het einde van onze rondwandeling op het achterterras de woning overschouwen zegt Leyla: “De woning is helemaal naar onze wens. Door zijn openheid en transparantie en zijn toegankelijkheid door nauwelijks deuren te gebruiken, laat hij vooral ook zien wie we zijn. We genieten iedere dag weer. In dat kader past ook een compliment aan Arthur Nuss, die over de creativiteit beschikt om onze gedachten, onze wensen, tastbaar en zichtbaar te maken. Dat verdient een groot compliment.”

 

Architecten Kallia Theodoraki en Arthur Nuss

“Het is de creativiteit die de wensen van mensen tot leven brengt.”

“De belangrijkste taak van een architect is om wensen van mensen tot leven te brengen in een goed ontwerp. Dat was ook wat Leyla en Hamdi bedoelden toen ze zeiden: “We willen graag verrast worden.”

Zij geven je als architect het vertrouwen, ze geven je een bepaalde vrijheid om je creativiteit te tonen, maar dat geeft anderzijds ook een verantwoording om te voldoen aan hun wens een woning te ontwerpen waarin ze zich thuis voelen. Wanneer dat lukt, zoals bij de villa van Leyla en Hamdi, geeft dat ook mij als architect een bijzondere voldoening.”

Delen