House with a view – moderne schuurwoning Culemborg; nauw samenspel tussen architect en uitvoering.
Inspirerend ontwerp eigenhandig tot leven gebracht
“De realisatie van onze schuurwoning was een inspirerend samenspel tussen de creativiteit van de architecten Tomas Beranek en Arthur Nuss van Global Architecten en mijn eigenhandig gerealiseerde uitvoering,” zegt eigenaar en bouwer Bram van de Wal over zijn schuurwoning in de nieuwe Culemborgse wijk Parijsch.
Typologie
Zelfbouw villa in particulier opdrachtgeverschap
Grootte
woning 195 m2 BVO / 161 m2 GBO
Projectteam
Tomáš Beránek, Kallia Theodoraki, Arthur Nuss en Jony Nederend
Fotografie
Tekst
“Het was onze wens een transparante en volledig naar buiten gekeerde schuurwoning te bouwen, waarbinnen een aansprekende vide, en op de verdieping een riante kinderspeelruimte centraal stonden. Architect Arthur Nuss gaf op bijzondere wijze invulling aan onze wensen, zoals hij de schuurwoning een krachtig aanzicht gaf door in de voorgevel niet te kiezen voor open houten gebinten, maar voor gesloten overstekken. “Architect Arthur Nuss voelde perfect aan wat we wensten. Het was zijn creativiteit die ons zo aansprak bij de architectenselectie,” zegt Bram van de Wal.
Nieuwe wijk Parijsch
Parijsch is een wijk met karakter, bestaande uit verschillende aansprekende buurten. Een van die buurten wordt gevormd door de negen architectenkavels in de Fie Sijbrandtstraat. Negen kavels waarbij de kopers konden kiezen uit vier door de gemeente geselecteerde architecten. Zo ontstond een zeer gemêleerd woonerf waarbinnen iedere koper zijn eigen woonsfeer realiseerde.
Stoere dichte overkapping
Bij het naderen van de woning springt de verdieptliggende houten voorgevel met zijn grote overstekken in het oog en de voorgevel, met zijn stoere aanzicht, vanaf de straat de volle aandacht vraagt. Tot in de nok is de voorgevel voorzien van verdiepingshoge glazen schuifpuien afgewerkt met slanke houten kozijnen. De transparantie van de voorgevel biedt een ruime blik op de vide als op de speelruimte op de verdieping.
Natuurlijke uitstraling
“Wij kozen voor een schuurwoning vanwege de natuurlijke uitstraling en de moderne eenvoud van houtskeletbouw. Natuurlijk speelde het feit dat ik als timmerman de woning volledig eigenhandig en op ambachtelijke wenste te bouwen een belangrijke rol. Wanneer je zelf bouwt is tijd in de bouwkosten geen doorslaggevende factor. De bouw slokte enkel mijn volledige vrijetijd op. Het bood me wel de mogelijkheid om details toe te voegen die je anders uit kostenoogpunt nooit zou realiseren. Als voorbeeld noemt Bram het slanke houten balkenplafond in de zitruimte. “Die slanke profielen zijn verzaagd uit brede balken van 25 x 25 cm. die ik vervolgens heb geschaafd en geschuurd.” Ook bij de materiaalkeuze speelde Bram’s kennis van hout een belangrijke rol. Zo is de buitengevel uitgevoerd in Accoya, een gemodificeerde snelgroeiende houtsoort uit productiebossen die na het kappen met azijnzuur wordt geacetyleren, waardoor het hout voldoet aan duurzaamheidsklasse 1.
Zitkeuken/vide als ontmoetingsruimte
De vide, in het voorste gedeelte van de woning, vormt de centrale kern waar alles om draait in de woning. Ze biedt niet alleen een optimale ruimtelijkheid, maar laat het daglicht doordringen tot diep in de woning, waardoor de bewoners de hele dag optimaal genieten van de zon en van het daglicht.
Een riante ruimte om gezellig samen te zitten
Zittend aan de zespersoons zit-eettafel die Bram zelf maakte zegt hij: “Dit is precies wat we wilden. Een riante ruimte waar we gezellig met het hele gezin bij elkaar kunnen zijn, maar contact houden met de kinderen wanneer zij spelen op de verdieping.” Enkel een glazenwand van veiligheidsglas maakt de scheiding met de vide.
Multiplex wand en plafond
Een bijzonder effect ontstaat in de vide ook door de volledig multiplexwand die is doorgezet in het plafond. Door op de verdieping de wand ook met Multiplex te bekleden ontstaat een verbinding tussen de beneden- en de bovenverdieping en een sterke eenheid. Door de trap naar de verdieping in eenzelfde lichtkleurige houtsoort uit te voeren als de Multiplex wand, voel je de eenheid tussen de details. De open houtentrap wordt gedragen door een stalen hekwerk, dat ook dient als leuning, maar door zijn kastvorm eenvoudig tot boekenkast is in te richten. Opvallend nog de nauwelijks zichtbare lampjes als holen in de wand achter de trap, die met hun sfeerverlichting bij avond een veilige geleide vormen. De vloer in de benedenverdieping is uitgevoerd in grijs microcement.
De vide gaat over in de keuken met zijn donkere houten kookeiland en in dezelfde kleur de keukenwand met zijn kasten en keukenapparatuur. Hier begint ook de verdieping gedragen door stalen balken die zichtbaar zijn gehouden, om het beeld van openheid en transparantie tot in detail door te zetten.
Brede vensterbanken
Een bijzonder detail in de keuken en in de zitkamer zijn de vensterbanken, die als verdiepte kozijnen op speelse wijze ook als zitplaats zijn te gebruiken.
Zitkamer
In het achterste deel van de benedenverdieping de zitruimte die extra breedte kreeg door de buitenmuren verder naar buiten te plaatsen, waarmee de inhoud en de vorm van de kamer positief wordt beïnvloed. Ook hier weer verdiepingshoge schuifpuien en de vloer uitgevoerd in cementstuc. Vervolgens keren we terug naar de hal met de toegang tot twee slaapkamers en een badkamer. De badkamer beneden is zeer ruim van opzet en rolstoel toegankelijk. De twee zijwanden zijn hier bekleed met grijze tegels van 60×30 cm. De doucheachterwand heeft groen/beige tegels met visgraat design. Ook hier de toegang van natuurlijk licht via het plafondraam. De voordeur is gesitueerd in de zijgevel, met achter de voordeur de hal.
De verdieping
Het meest bijzondere detail op de verdieping is de fraaie mulktiplex wand die totklimmuur is gemaakt, voor de kinderen een fantastisch speelelement maar ook een functionele route naar het zolderraampje in de nok van het dak. De open verdiepingsruimte is extra breed zodat de kinderen er uitgebreid kunnen spelen. De houten vloer wordt onderbroken door een glazen plafondraam om op een speelse manier contact te houden met beneden. De achtergevel met zijn grote glaselementen geeft royaal zicht op de omgeving. ”Daar”, zegt Bram en wijst links naar een silhouet van een woning: “Daar nog net zichtbaar ligt mijn ouderlijke woning.”’
natuurlijk bouwen
De schuurwoning is voorzien van drie dakramen en 22 zonnepanelen, die zorgen voor een energieneutrale woning, voorzien van vloerverwarming op de benedenverdieping en warmtepomp. De woning is geisoleerd met 22 cm. dikke houtflex, een natuurlijke isolatie van houtvezel, verwerkt in een driedimensionaal isolatiedeken waardoor koudebruggen worden voorkomen.
Staande op het buitenterras kijkt Bram van de Wal tevreden om zich heen: “Het is een intens werk geweest, waar elk vrij uurtje aan opging. Maar dat is allemaal vergeten, nu kijk ik vol tevredenheid naar het eindresultaat waarin de creativiteit van de architect Arthur Nuss niet alleen nadrukkelijk zichtbaar is, maar van essentiële waarde was om deze schuurwoning te realiseren. Het zijn juist die onderscheidende detailleringen die net dat verschil maken.”
Architecten Tomas Beranek en Arthur Nuss over deze schuurwoning:
“Het was onze taak de speelsheid en het familiegevoel samen te brengen in een sprekend ontwerp.”
“Als architect is het niet alleen zaak om te beschikken over een brede creatieve geest, het is vooral ook belangrijk je te verdiepen in de wensen van bewoners. Kijken en luisteren, wie zij zijn en hoe ze wensen te leven en graag willen wonen. Bram en Janien kozen daarbij juist voor het minimalisme en de eenvoud, maar vooral ook de speelsheid, waarbij het gezinsleven centraal staat. Het was vervolgens het vakmanschap van Bram die hun eigen wensen tot leven wist te brengen.”