Cornelis appartementencomplex Hoofddorp

Cornelis appartementencomplex te Hoofddorp | Transformatie van bestaand bedrijfsgebouw naar appartementencomplex.

De locatie is gesitueerd midden in een gebied wat in de deelstructuurvisie Hoofddorp 2030 is gemarkeerd als ontwikkelgebied. In dit gebied is sprake van transformatie van oudere bedrijfsgebouwen tot stedelijk woonmilieu.  In dezelfde nota wordt de ambitie beschreven om de locatie de uitstraling te geven van een groen aangeklede woonboulevard. Ons voorstel sluit hierbij volledig aan, herstellen van de groene corridor langs hoofdweg in combinatie met moderne stedelijkheid. 

Spotlightfunctie

Onze wens om een bijzonder en herkenbaar gebouw te creër en geeft invulling aan de wens van de gemeente om op het kruispunt van hoofdvaart en burg.pabstlaan voor een ‘spotlightfunctie’ 

Concept

Het gebouw heeft een 3 deling, de plint, de tussen laag met appartementen en een daklandschap met penthouses en daktuinen. In de architectuur wordt deze 3 deling extra benadrukt. Door de hangende balkons ontstaat een extra geleding in de gevel architectuur. Door de toepassing van plantenbakken loopt het groen vanuit de omgeving door als een verticale tuin over het gebouw.  

Meer dan een appartementengebouw

MODULAIR

Modulair bouwen biedt een veel efficiëntere en snellere manier van bouwen. Door de prefabricage in een fabrieksomgeving is er veel minder verlies van bouwmaterialen en is de constructie veel minder vervuilend.

NATUUR GEINTEGREERD

Architectonische voorzieningen in de gevel en het dak voor planten zorgen voor het nodige groen. Het omliggende publieke groen wordt het gebouw binnengehaald in de vorm van een verticale tuin.

ZONNE-ENERGIE

Fotovoltaïsche cellen zetten de zonnestralen om in elektriciteit.

TOEGANKELIJKHEID

Een herkenbare entree op een logische plek langs de weg zorgt voor een zichtbare en dus gebruiksvriendelijke entree. De privé buitenruimtes op de begane grond zijn vormgegeven als veranda’s welke 30 cm hoger liggen dan het openbare groen. Hierdoor ontstaat een natuurlijke overgang tussen het publieke en de private buitenruimte. Doordat de veranda’s een vrij open karakter hebben zorgt dit voor sociale controle en levendigheid naar de straat. De appartementen op de begane grond krijgen een herkenbare voordeur aan de buitenzijde van het gebouw.

MOBILITEIT

In het plan komen laadpalen voor electische auto’s, scooters en fietsen.

CO2 REDUCTIE

Het geïntegreerde groen vermindert het CO2. STADSLANDBOUW Bewoners kunnen in de kassen op het dak groenten en fruit telen. BIODIVERSITEIT Voorzieningen voor insecten en vogels zorgen voor een rijke diversiteit.

VERMINDERING VAN WARMTE EN GELUID

Groen en planten zorgen voor koeling en geluidsreductie.

WATER OPSLAG

Het groen en de voorzieningen hiervoor zorgen voor een goede waterberging.

VENTILATIE

De ontsluitingskern wordt geventileerd door het atrium.

DAGLICHT

Voldoende daglicht zorgt voor een gezond binnenklimaat.

SOCIALE DUURZAAMHEID

Op de begane grond komt een gezamenlijke ruimte voor de bewoners en op het dak een gezamenlijke daktuin voor bewoners

Delen