CPO Urban Garden

CPO Urban Garden is een kleinschalig appartementengebouw, welke ontwikkeld is met een bouwgroep en MijnWoonID. Urban Garden kent een mix aan woningen. Van een bescheiden starterappartement tot een megaloft, en van gezinswoning met dakterras tot maisonnettewoning met plafonds van 5,5 meter hoog. De uitstraling en de indeling van het gebouw is bepaald door de bewoners in samenspraak met de architect.

Aan de Jan Tooropstraat 5 te Amsterdam stond in 2015 een voormalig ouder- en kindcentrum. De gemeente wees deze locatie aan als zelfbouwlocatie voor een bouwgroep. Bouwgroep Urban Garden kreeg van de gemeente Amsterdam de mogelijkheid om deze plek met potentie te herontwikkelen naar een klein schalig appartmentencomplex van 2000 m2 bvo, inclusief het inpandig oplossen van een parkeerplek per appartement.

Typologie

Appartementen in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)

Grootte

12 Appartementen met parkeergarage, totaal BVO 2000 m2

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek en Ivo Oosterbaan

Foto's

Tim Buiting

Urban Garden 12 CPO appartementen in Amsterdam

Centraal stond het ontwerpen van een sociaal duurzaam leefklimaat in een stedelijke omgeving door de toepassing van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), waarbij de identiteit van de omgeving en de toekomstige bewoners centraal stonden. CPO heeft gediend als middel voor stedelijke vernieuwing door een bottom-up benadering in een bestaande jaren 1960 wijk.

Urban Garden flexibel draadmodel

woning differentiatie

Om een variërende en optimale mix van verschillende grootte van appartementen te behalen was voor Urban Garden gekozen om een flexibel draadmodel te ontwerpen. Op deze manier ontstonden 12 totaal unieke appartementen. De appartementen van Urban Garden werden zowel horizontaal als ook verticaal geschakeld. Dit gaf de appartementen een extra dimensie in de beleving van de appartementen.

Urban Garden ontwerpkeuzes

De bewoners bepalen in samenspraak met de architect hoe het gebouw uiteindelijk wordt. De architect werkt het gebouw verder uit in samenspraak met de bewoners en de procesbegeleider. Het project in zo’n proces wordt ook wel CPO genoemd: ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’.

Oftewel: de bewoners zijn als collectief bepalend, die meebeslissen en meebepalen. Vervolgens ontwerpt de architect verschillende varianten, waaruit de bouwgroep een keuze maakt. Het gekozen ontwerp wordt verder uitgewerkt, waarbij naar een oplossing wordt gezocht waarbij de uniforme identiteit van het gebouw en individuele invulling van de bewoner hand in hand gaan.

Voor de buitenkant konden de bewoners kiezen uit drie ontwerpstijlen, zie hierboven. Gekozen is voor een industriële uitstraling.

bouwgroep urban garden cpo amsterdam

Naast de individuele woningindeling binnen het casco komt de individuele invulling in de gevel op de volgende manieren tot uiting:

1. Keuze uit 5 verschillende vlakverdelingen van de kozijnen / ramen;
De bewoners krijgen de keuze uit een aantal vlakverdelingen in de kozijnen. Ter plaatse van een vide heeft men de mogelijkheid een kozijn te plaatsen over 2 verdiepingen.

2. Dichte houten panelen;
Om meer flexibiliteit te creëren kan men dichte houten wanden plaatsen ipv 1/3 deel van het kozijn, hierdoor ontstaat er meer flexibiliteit in de woningplattegrond. Tevens geeft het de gevel meer afwisseling. De houtenwanden hebben een maat van 1/3 van de gevelopening.

3. Balkons;
De bewoners kunnen de grootte en de positie van de balkons bepalen in samenspraak met de architect.

Deze elementen vormen de randvoorwaarden voor de keuzevrijheid van het individu, zodat deze niet de eenheid binnen het gevelbeeld aantast. Deze keuzevrijheid zal aangestuurd worden door de architect en specificeert zich tot de positionering van de balkon, dichte houten gevelpanelen en de het type kozijn.

De bovengenoemde ontwerp uitgangspunten zorgen ervoor dat gedurende het gehele proces de ontwerpuitgangspunten getoetst kunnen worden aan het budget van de bouwgroep.

hangende balkons

Door de hangende balkons ontstaat een extra geleding in de gevel architectuur.

Gekozen is voor een heldere constructieve opbouw van staal met houten terrasdelen en houten plantenbakken. Door de toepassing van plantenbakken loopt het groen op straat niveau door in de gevel architectuur van het gebouw. Tevens zorgt het voor meer privacy voor de bewoners.

Door elk onderdeel van het balkon zijn eigen uitstraling te geven, ontstaat een heldere geleding van de opbouw.

De houten plantenbakken benadrukken het horizontale karakter dat de balkons aan het gebouw geven en vormen in patroon een contrast met de verticaal geplaatste houten gevelpanelen.

00-Urban-Garden-amsterdamse-nieuwbouwprijs-2020-8

De bewoners hebben in samenspraak met de architect hun woning ontworpen en vormgegeven. Hierdoor zijn 12 totaal verschillende woningen ontstaan, waarin de bewoners alle ruimte hadden om hun droom appartement te realiseren.

Door appartementen ook verticaal te kunnen schakelen zijn er 4 maisonnettes in Urban Garden. Deze zijn ook zichtbaar in de architectuur door de dubbel hoge kozijnen.

00-Urban-Garden-amsterdamse-nieuwbouwprijs-2020-7

materialisatie

De materialisatie is met zorg samengesteld. De baksteen is een strengperssteen uit België van Wienerberger, welke een authentiek verouderd uiterlijk heeft. Van de stenen zijn zowel de voor- als de achterkant van de stenen door elkaar toegepast. Om dit grillige karakter extra te benadrukken is gekozen voor wildverband met een donkergrijze terugliggende voeg, hierdoor zijn zowel voeg als steen duidelijk van elkaar te onderscheiden.

De kozijnen zijn uitgevoerd in zwart aluminium met een staallook renovatieprofiel. Hierdoor wordt het industriële uiterlijk van het gebouw extra benadrukt. De kozijnen hebben diepere negge, waarbij de zijkant van de negge is afgewerkt met zwart aluminium zetwerk.

Frake houten gevelelementen en plantenbakken zorgen naast de baksteen voor een natuurlijke uitstraling. De gevelpanelen geven verticaliteit, terwijl de plantenbakken de horizontaliteit van de hangende balkons extra benadrukken.

urban_garden_amsterdam

Gezonde woningen

De bouwgroep wil de energiezuinige maatregelen koppelen aan wooncomfort en zorgen voor een energieneutraal en gezond binnenklimaat. De woningen zijn op een slimme en energiezuinige manier ontworpen rond het intern atrium, met veel daglicht. Door een efficiënte oriëntatie van glas in de gevel en in het dak is Urban Garden niet alleen licht, maar worden de woningen ook gratis opgewarmd door middel van passieve zonne-energie. De woningen kenmerken zich door de volgende duurzame kenmerken:

1.Gezond binnenklimaat met natuurlijke ventilatie en maximale daglichttoetreding;
2.Verlaagd energieverbruik door gebruik van hoogwaardig materiaalkeuzes en detaillering, zoals een geïsoleerde gevel, vloer, dak en kozijnen;
3.Een algemeen atrium (trappenhuis en lift) dat wordt gebruikt als warmtebuffer;
4.PV-panelendie een groot gedeelte van de benodigde energie leveren;
5.Vloerverwarming met lage temperatuur verwarming;

Delen