CPO Urban Lofts

Het gebouw ‘CPO Urban Lofts’ bestaande uit 19 appartementen tussen de 41 en 87 m2, een initiatief van Global Architects en MijnWoonID is ontwikkeld in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).
Het ontwerp van Urban Lofts steekt op een dusdanige manier in elkaar dat het vrijheid biedt in de keuze van de gevelarchitectuur, woningtype, positie binnen het complex en indeling van de woning. Arthur Nuss is de architect van Urban Lofts. Arthur, als ik aan Urban denk, denk ik stads en minimalistisch. Urban staat voor mij voor stoer bouwen. Met kwalitatieve materialen die nog een tikje robuust zijn. Die lang meegaan en heel lang mooi blijven. Urban betekent niet dat je met glas en staal in een fabriek hoeft te wonen, maar vooral dat je mooie materialen gebruikt en heldere lijnen en veel licht.

Typologie

Appartementgebouw in particulier opdrachtgeverschap

Grootte

19 appartementen tussen de 40 en 120 m2

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek en Ivo Oosterbaan

Kosten

41 m2 – 94.000 euro v.o.n.
58 m2 – 142.000 euro v.o.n.
87 m2 – 202.000 euro v.o.n.

Onderscheidingen

VKG Architectuurprijs 2018

We hebben Urban Lofts ontworpen in samenspraak met een aantal toekomstige bewoners en wat zij graag wilden is hoog, licht, veel glas, veel zon en veel ruimte. Met mooie stenen en materialen. Sfeervol zonder tuttig te zijn. Elke woning wordt helemaal anders en wordt stoer op zijn eigen individuele manier, met hoge plafonds voor een unieke ruimtelijke beleving. Dat is urban voor mij.

Urban Lofts 19 CPO appartementen

stedenbouwkundige inpasbaarheid

Het appartementencomplex is gelegen in de Bangert en Oosterpolder. De wijk ligt aan de Noordoostkant van Hoorn, aan de oude dorpsplinten van Blokker en Zwaag, met het historisch centrum van Hoorn op fietsafstand. Deze nieuwbouwwijk wordt gekenmerkt door verschillende typologieën van grondgebonden woningen.
Qua stedenbouwkundige inpasbaarheid voegt Urban Lofts zich goed in de omgeving. Op het eerste gezicht oogt het complex als 8 aangesloten herenhuizen, elk met zijn eigen unieke karakter. Hierdoor sluit het complex goed aan bij het stedenbouwkundige ensemble van grond-gebonden-woningen. Dit wordt extra vorm gegeven doordat de voorkant van de woningen ogen als de entree-zijde van de woningen met een voortuin. Terwijl de daadwerkelijke entree gelegen entree gelegen is aan de collectieve binnentuin aan de achterkant van het complex. Hier is door middel van een galerijen de straat’ doorgezet op de verdiepingen naar de entrees van de boven gelegen appartementen.

mix & matching

Achter deze 8 herenhuizen hangt een flexibel draadmodel van appartementen. Je kunt kiezen uit verschillende woningtypen, variërend in woonoppervlakte van 40 tot 87 m2. Hierbij bepaal je zelf de grootte én breedte van jouw woning. Dit is mogelijk omdat de appartementen van Urban Lofts zowel horizontaal als verticaal geschakeld kunnen worden. Vervolgens gaan de bewoners samen met ons om tafel om mee te schetsen aan een huis dat helemaal naar je zin is. Op deze manier worden jouw woonwensen werkelijkheid bij Urban Lofts.

nominatie VKG Architectuurprijs 2018

architectuur

Het herenhuis komt ook terug in de architectuur, welke op een eigentijdse manier vormgegeven is. Er zijn twee type gevelindelingen; met 9- of 6 kozijnen per herenhuis. Door de extra hoge verdiepingshoogte zijn er kozijnen toegepast van 2,6 m hoog. De kozijnen zijn in wit en in antraciet toegepast met een Hollands verdiept profiel met rechte houtlook verbindingen. De extra hoogte in combinatie met het verdiepte profiel zorgt voor een elegante uitstraling van de kozijnen.
Daarnaast zijn er 3 totaal verschillende gevelstenen toegepast, welke alle 3 waalformaat hebben, maar alle met een bij de steen passend verband gemetseld zijn. De zwarte steen in blokverband met een donkere voeg, de wit gekeimde steen in halfsteens verband met een witte plat volle voeg en de bonte steen in wild verband met een donker grijze terugliggende voeg, zodat deze steen een sterk expressieve uitstraling krijgt. Deze verschillende gevelindelingen worden random afgewisseld en toegepast met een 1 van de 3 hierboven beschreven gevelstenen. Hierdoor ontstaat een levendig ensemble van eigentijdse herenhuizen, die binnen een set van regels, zowel eenheid als verscheidenheid uitstralen.

Urban Lofts Zwaag 19 CPO appartementen

collectiviteit

Het collectieve karakter van het project komt ook terug in het ontwerp van Urban Lofts, gekozen is voor een collectieve binnentuin op de begane grond. In deze collectieve binnentuin is een kas/wintertuin geplaatst, hier kunnen de bewoners elkaar ontmoeten en groente en fruit verbouwen. De voordeuren van de woningen op de begane grond en de bergingen zijn tevens gelegen aan de collectieve binnentuin, wat ten goede komt aan de levendigheid van de binnentuin.

Delen