Urban Garden

Urban Garden is een kleinschalig appartementengebouw, welke ontwikkeld is met een bouwgroep. Urban Garden kent een mix aan woningen. Van bescheiden starterappartement tot megaloft, en van gezinswoning met dakterras tot maisonnettewoning met plafonds van 5 meter hoog. De indeling van het gebouw ligt nog niet definitief vast, hierin bepalen de toekomstige bewoners de indeling samen met de architect.

Typologie

Appartementen in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)

Grootte

12 Appartementen met parkeergarage, totaal BVO 2000 m2

Projectteam

Arthur Nuss, Tomáš Beránek en Ivo Oosterbaan

Urban Garden flexibel draadmodel

Bij dit stoere nieuwbouwproject ligt de focus op creatieve mensen en zelfstandig ondernemers. De bewoners kunnen vanuit huis werken in de gezamenlijke lobby op de begane grond. Inspiratie doe men op bij je ondernemende mede-bewoners. Ook krijgt het gebouw een mooie en groene collectieve daktuin, waar men met de buren wijntjes kan drinken of lekker kan tuinieren.

Urban Garden ontwerpkeuzes

De bewoners bepalen in samenspraak met de architect hoe het gebouw uiteindelijk wordt. De architect werkt het gebouw verder uit in samenspraak met de bewoners en de procesbegeleider. Het project in zo’n proces wordt ook wel CPO genoemd: ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’.

Oftewel: de bewoners zijn als collectief bepalend, die meebeslissen en meebepalen. Vervolgens ontwerpt de architect verschillende varianten, waaruit de bouwgroep een keuze maakt. Het gekozen ontwerp wordt verder uitgewerkt, waarbij naar een oplossing wordt gezocht waarbij de uniforme identiteit van het gebouw en individuele invulling van de bewoner hand in hand gaan.

bouwgroep urban garden cpo amsterdam

Naast de individuele woningindeling binnen het casco komt de individuele invulling in de gevel op de volgende manieren tot uiting:

1. Keuze uit 5 verschillende vlakverdelingen van de kozijnen / ramen;
De bewoners krijgen de keuze uit een aantal vlakverdelingen in de kozijnen. Ter plaatse van een vide heeft men de mogelijkheid een kozijn te plaatsen over 2 verdiepingen.

2. Dichte houten panelen;
Om meer flexibiliteit te creëren kan men dichte houten wanden plaatsen ipv 1/3 deel van het kozijn, hierdoor ontstaat er meer flexibiliteit in de woningplattegrond. Tevens geeft het de gevel meer afwisseling. De houtenwanden hebben een maat van 1/3 van de gevelopening.

3. Balkons;
De bewoners kunnen de grootte en de positie van de balkons bepalen in samenspraak met de architect.

urban garden appartementen architect amsterdam cpo

Deze elementen vormen de randvoorwaarden voor de keuzevrijheid van het individu, zodat deze niet de eenheid binnen het gevelbeeld aantast. Deze keuzevrijheid zal aangestuurd worden door de architect en specificeert zich tot de positionering van de balkon, dichte houten gevelpanelen en de het type kozijn.

De bovengenoemde ontwerp uitgangspunten zorgen ervoor dat gedurende het gehele proces de ontwerpuitgangspunten getoetst kunnen worden aan het budget van de bouwgroep.

Urban Garden appartementencomplex ontwikkelt met een bouwgroep

urban_garden_amsterdam

Delen